Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Război rasial în Danemarca?

razboi-rasial-danemarca.jpg

Extremismul capătă proporţii în Europa.

Un extremist de dreapta norvegian omora în iulie, într-un atac, 77 de persoane. Săptămâna aceasta a fost descoperită în Germania o celulă teroristă neonazistă, care poartă răspunderea pentru nouă crime motivate rasial, în ultimii ani. Acum a venit rândul Danemarcei. Serviciile secrete daneze (PET) au publicat un raport, conform căruia unii extremişti de dreapta din ţară se pregătesc pentru un "război rasial".

O minoritate din cadrul extremei drepte "se antrenează pentru un război rasial în Danemarca şi este pregătită să utilizeze violenţa", anunţă serviciile în document, care precizează că aceste persoane deţin "registre cu inamici politici". Ei reprezintă, totuşi, doar un mic număr dintre activiştii unei extreme drepte fragmentate, care caută "să recruteze membri şi simpatizanţi", mai ales din rândul suporterilor de fotbal violenţi, potrivit PET.

Persoanele descrise acţionează de cele mai multe ori singure, fiind dificil de detectat, potrivit raportului, care analizează în detaliu cazul Breivik din Norvegia. Serviciile de informaţii daneze se tem că Anders Behring Breivik poate inspira alţi extremişti izolaţi din Danemarca.

Raportul serviciilor secrete daneze apare şi în contextul în care cele germane sunt în colimatorul criticilor ce le acuză de grave neglijenţe în cazul celulei neonaziste din Thuringia. Trei extremişti au comis nouă crime motivate rasial, de-a lungul mai multor ani, deşi toţi au fost la un moment dat urmăriţi de agenţii germani. Mai mult, cei trei au derulat şi o serie de jafuri bancare. O comisie de anchetă parlamentară analizează cum a fost posibil ca serviciile secrete să nu interpreteze corect informaţiile de la agenţi, cum acestea nu au fost corelate şi de ce cei trei neonazişti au fost scoşi de sub urmărire.

Dezbaterile din Germania se concentrează şi pe măsuri ce ar putea fi luate pentru a evita astfel de scenarii pe viitor. De exemplu, unii politicieni cer crearea unui centru naţional de apărare împotriva terorismului de extremă dreapta. În spectrul politic se discută din nou intens şi despre interzicerea prin lege a Partidului Naţional-Democrat (NPD) din Germania, formaţiune extremistă.