Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vântul revoltei suflă din nou în Egipt

vantul-revoltei-sufla-nou-egipt.jpg

Noi ciocniri violente, în Piaţa Tahrir din capitala Egiptului, Cairo (Foto: Reuters/Asmaa Waguih)

Mişcarea de protest şi violenţele revin pe străzile Egiptului. Ciocniri violente au avut loc în ultimele trei zile la Cairo şi în mai multe oraşe din provincie. Ultimul bilanţ de luni, 21 noiembrie arată 33 de morţi. La nouă luni de la prăbuşirea regimului Mubarak, procesul democratic pare extrem de fragil.

Atmosfera de revoltă domină celebra Piaţă Tahrir din Cairo. Ciocniri sporadice între Poliţie şi manifestanţi au loc în acea zonă.

Protestatarii sunt foarte determinaţi, iar mesajul lor e clar: "Nimic nu s-a schimbat de la revoluţie", "Nu vrem ca sângele egiptenilor să fi fost vărsat degeaba!".

Au putut fi auzite de asemenea sloganuri ostile armatei. Oamenii cer demiterea mareşalului Tantaoui, care se află în fruntea Consiliului Suprem al Forţelor Armate (CSFA), de la căderea regimului Mubarak.

CSFA s-a angajat că va reda Puterea civililor la sfârşitul anului 2012. Consiliul a lansat de asemenea un avertisment la adresa "tuturor forţelor care vor încerca să pună obstacole în calea reformei democratice", potrivit corespondentului RFI la Cairo, Alexandre Buccianti. Un mesaj clar, destinat manifestanţilor din Piaţa Tahrir, acuzaţi că pun în pericol derularea alegerilor parlamentare.

Pe de altă parte, Guvernul egiptean respinge acuzaţiile manifestanţilor privind violenţa Poliţiei: "Forţele de ordine au dat dovadă de o reţinere exemplară".