Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Toni Grecu: În cazul câinilor vagabonzi s-a aruncat pisica!

toni-grecu-cazul-cainilor-vagabonzi-s-aruncat-pisica.jpg

Actorul Toni Grecu nu se aşteaptă ca legea câinilor fără stăpân să rezolve problema de fond a maidanezilor.

Legea privind câinii fără stăpân, adoptată marţi, 22 noiembrie, de Camera Deputaţilor nu va rezolva problema de fond. Iată ce spune la RFI actorul Toni Grecu. El consideră că "în cazul câinilor vagabonzi s-a aruncat pisica". Legea permite eutanasierea maidanezilor de către autorităţile locale.

În opinia lui Toni Grecu, în privinţa câinilor fără stăpân "s-a întâmplat exact în spiritul specific românesc. În cazul câinilor vagabonzi s-a aruncat pisica! Guvernul a aruncat-o în curtea primăriilor. Nu se va rezolva nimic. Câinii vagabonzi vor prolifera ca şi până acum şi cu asta basta! Delegând rezolvarea problemei la nivel local s-a delegat nerezolvarea problemei la nivel local. Primăriile n-au bani, n-au timp, aşa cum se întâmplă şi cu spitalele. Spitalele au fost trecute în subordinea autorităţilor locale şi sunt vraişte! Exact acelaşi lucru se va întâmpla în continuare şi cu câinii vagabonzi".

"Eu am vizitat mai multe locuri prin Europa şi nu am văzut cu excepţia Turciei şi Bulgariei, dar la nivel mult mai mic, câini vagabonzi, aşa cum sunt în România, câini care sunt realmente un pericol pentru oameni. Vă dau un exemplu concret: regizorul de la emisiunea noastră a fost muşcat săptămâna trecută de un câine, în faţa blocului şi s-a dus să-şi facă injecţiile antirabice. Nu cred că e normal să se întâmple aşa ceva într-o ţară membră a Uniunii Europene! Câinii trebuie duşi în adăposturi, îngrijiţi, eutanasiaţi, nu ştiu ce să le facă, orice, dar să nu mai pună în pericol sănătatea oamenilor! Despre asta e vorba", declară actorul Toni Grecu.

Camera Deputaţilor a adoptat cu 168 de voturi pentru, 111 voturi împotrivă şi 14 abţineri, legea privind câinii comunitari. Documentul a fost adoptat după mai multe săptămâni de amânări. Camera Deputaţilor este forul decizional.

Legea prevede că eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi "cipaţi".

Toni Grecu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre legea câinilor maidanezi