Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prefectul Capitalei: Meritul legii maidanezilor este că nu vor mai fi câini pe stradă

comunitatile-locale-vor-alege-propria-varianta-rezolvare-problemei-cainilor-maidanezi-foto-reuters.jpg

Comunităţile locale vor alege propria variantă de rezolvare a problemei câinilor maidanezi. Foto: Reuters

Problema câinilor fără stăpân împarte din nou societatea românească în două tabere... Camera Deputaţilor a adoptat legea care permite inclusiv eutanasierea maidanezilor de către autorităţile locale. Asta după ce, recent, Parlamentul European recomanda statelor membre să rezolve problema câinilor vagabonzi prin metoda sterilizării. Marele câştig al acestei legi este că nu vor mai fi câini pe stradă, indiferent dacă autorităţile locale vor alege să-i bage în adăposturi sau să-i eutanasieze, explică la RFI iniţiatorul proiectului, Mihai Atănăsoaie, prefectul Capitalei.

Mihai Atănăsoaie: Proiectul de lege vine, din fericire, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului – CEDO – astă vară, într-o sentinţă împotriva statului român, a arătat foarte clar că statul român nu a reuşit, în decursul ultimilor 20 de ani să rezolve problema câinilor fără stăpân. Foarte important, pentru noi ca stat, şi pentru libertatea deciziei noastre, a fost faptul că CEDO a arătat că în rezolvarea acestei probleme statul român nu poate fi obligat să ia acele măsuri pe care nu şi le permite financiar.

Această decizie a CEDO pune, practic, legea de astăzi (marţi – n.red.) într-un context european foarte corect, în condiţiile în care sunt ţări în Europa care au îmbrăţişat mai demult eutanasierea ca metodă de rezolvare a problemei câinilor fără stăpân. În mod concret, la Bucureşti de exemplu, după ce legea va fi promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, Consiliul General va trebui să demareze o procedură de consultare a cetăţenilor, prin una din metodele enumerate de dvs. (referendum sau orice alt mijloc de consultare).

După care, vor trebui să decidă dacă, conform legii, vor dori să rezolve problema fie prin păstrarea câinilor pe străzi – soluţie la care, personal, mă opun foarte mult, pentru că situaţia asta o avem şi acum -, fie prin păstrarea lor în adăposturi, pe toată perioada vieţii lor naturale, cu toate costurile aferente acestei proceduri, fie eutanasierea câinilor fără stăpân, dacă în termen de 30 de zile de la data în care au fost strânşi în adăposturi nu i-a revendicat sau nu i-a adoptat nimeni. În opinia mea, este o lege extrem de democratică, tocmai prin faptul că conferă autorităţilor locale, adică, practic, comunităţilor, această libertate de a decide între ce pot şi ce nu pot să facă.

Andreea Orosz: Pe de altă parte, proiectul are ca opţiune eutanasierea, în condiţiile în care Parlamentul European pledează totuşi pentru sterilizare. Eutanasierea nu este totuşi o metodă cam brutală, nu lasă loc abuzurilor?

Mihai Atănăsoaie: În unele părţi din Franţa, în Marea Britanie, încă se merge pe opţiunea eutanasierii. Consider că nu suntem nici în situaţia Franţei, nici a Marii Britanii; consider că aceste ţări care şi-au rezolvat, în timp, problema câinilor fără stăpân, dau un exemplu. Şi consider că noi, după ce nu vom mai avea deloc câini pe străzi, vom putea şi noi, la rândul nostru, să luăm măsuri mai protecţioniste la adresa animalelor. În momentul de faţă însă, având în vedere numărul foarte mare de câini pe străzi, şi din păcate numărul foarte mare al oamenilor muşcaţi de câini şi chiar ucişi, în România, consider că trebuie să existe un moment „zero” în care capitala şi oraşele mari ale României să rezolve, aşa cum alte ţări au făcut-o cu zeci de ani în urmă, această problemă, urmând ca după aceasta, desigur, să putem şi noi să recomandăm o altă metodă.

Până atunci însă, Parlamentul European poate să recomande - Parlamentul European nu ne-a interzis o măsură sau alta... Noi trebuie să ne uităm foarte clar la ce avem în ţară, la ce bani avem pentru a rezolva această problemă, la posibilităţile pe care le avem şi, în funcţie de aceasta, să decidem fără nici cea mai mică ipocrizie şi cu maximă responsabilitate.

Andreea Orosz: În ce mod va rezolva acest proiect de lege problema câinilor maidanezi? Vor dispărea definitiv, vor fi în adăposturi?

Mihai Atănăsoaie: Indiferent de soluţia aleasă – adăpost sau eutanasiere – cu siguranţă, legea nu va mai lăsa posibilitatea de a avea câini pe stradă, ori acesta este marele câştig al acestei legi.

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaie, iniţiator al legii: Marele câştig al acestei legi este că nu vor mai fi câini pe stradă