Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pateu de limbă de privighetoare, motiv de contrabandă

o-privighetoare-nou-nascuta-foto-reuters.jpg

O privighetoare nou-născută. Foto: Reuters

Cazurile de contrabandă cu păsări cântătoare provenind din România şi descoperite pe teritoriul Ungariei se înmulţesc. Motivul traficului: pateul de limbă de privighetoare, o delicatesă bizară a gastronomiei italiene.

Corespondentul RFI la Budapesta, László Bihari:

În corespondența mea din octombrie 2007 relatam ascultătorilor RFI despre bizara delicatesă. Menționam, de asemenea, că o privighetoare cântărește circa 40 de grame și lăsam pe seama imaginației ascultătorilor să aprecieze câte asemenea micuțe păsări căntătoare sunt necesare pentru prepararea unui asemenea pateu, a cărui materie primă provine frecvent din pădurile și luncile României. Ori situația nu s-a schimbat deloc: pe teritoriul Ungariei sunt capturate cu regularitate transporturi de păsări protejate provenind din România și având destinația Italia.

Iată doar trei cazuri recente:

La punctul de frontieră ungaro-român Nagylak a fost capturat un camion condus de un șofer român în care se aflau peste 11.000 de cadavre de păsări protejate, vânate ilegal în România, a căror valoare ideală a fost apreciată de vameșii maghiari la 100 de milioane de forinți (325.000 de euro). Captura conținea 8300 de privighetori, ca și codobaturi, mierle, presuri, sticleți și alte păsări sălbatice protejate prin lege.

Pe șoseaua națională 43 a fost interceptată o mașină condusă de un cetățean român, care transporta într-o geantă frigorifică 385 de specii protejate, printre care privighetori, mierle, becațe, presuri, măcălendri, sfrâncioci, pițigoi, cânepari, cinteze și altele.

În dreptul localității Muraszemenye, din sudul Ungariei, polițiștii au arestat un cetățean italian, în al cărui portbagaj au fost descoperite 230 de păsări vânate ilegal în România. Transportul conținea 218 privighetori, ca și un număr mai mic de prepelițe, codobaturi și grauri.

Interceptările în Ungaria de păsări protejate, braconate în România, sunt sistematice; nu trece o lună ca presa să nu relateze despre acestea.

România se poate mândri cu biodiversitatea cea mai mare din Uniunea Europeană, țară în care există încă păduri virgine. Majoritatea pădurilor virgine din eco-regiunea carpatică se află în România (250.000 de hectare) și numai 18% din ele sunt incluse în arii protejate. Ori, se pare că ținta privilegiată a braconierilor sunt tocmai aceste arii naturale cu fauna încă intactă. Salvarea acestora este în interesul tuturor.