Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grevă generală în Portugalia

greva-generala-portugalia.jpg

Portugalia, blocată joi de o grevă generală.

În Portugalia, sindicatele sunt mobilizate joi, 24 noiembrie, pentru o grevă generală, în semn de protest faţă de planurile de austeritate succesive, care exasperează populaţia. Sindicatele mizează pe o cât mai mare participare a salariaţilor atât din domeniul public, cât şi din cel privat.

Creşterea TVA-ului la gaz şi electricitate, majorarea preţurilor la transporturi, reducerea puterii de cumpărare, pe fondul îngheţării salariilor şi al pierderii a două luni de salariu dintre cele 14 cu care erau obişnuiţi portughezii, iată doar câteva dintre nemulţumirile generale. La acestea ar mai trebui adăugat faptul că în sectorul privat, ziua de lucru va creşte cu o jumătate de oră.

Acest apel la grevă generală a fost lansat cu o lună în urmă, când Guvernul de centru-dreapta şi-a prezentat bugetul pe 2012, marcat de o rigoare draconică. Populaţia înţelege pe de o parte că reducerea deficitului cere aceste sacrificii, dar ţine, pe de altă parte, să-şi exprime indignarea şi nemulţumirea, întrucât multe dintre drepturile lor sociale de până acum sunt afectate.

Portugalia este a treia ţară din zona euro, după Grecia şi Irlanda, care a cerut un ajutor excepţional din partea Fondului Monetar Internaţional şi a partenerilor săi europeni, pentru a face faţă actualelor dificultăţi. Lisabona a primit un împrumut de 78 de miliarde de euro, în schimbul asumării unor reforme dureroase şi a unei politici de austeritate.

Pentru moment nu sunt însă vizibile semnele unei relansări a creşterii economice, dimpotrivă, economia este în pană, iar şomajul a atins nivelul record de 13,4%. Nici schimbarea de Guvern nu pare să fi fost o soluţie miracol. Merită amintit că exact cu un an în urmă, portughezii au manifestat împotriva puterii socialiste, iar greva generală de pe 24 noiembrie 2010 a mobilizat trei milioane de persoane.

În funcţie de participarea la grevă anul acesta vom avea poate şi un indicator al nemulţurii sau poate al deziluziei, în Portugalia.