
Social
Greva feroviarilor în Bulgaria: Sindicatele se contrazic
sindicatele-caile-ferate-bulgare-se-contrazic.jpg

Detalii despre această mişcare de protest de la corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:
Surse din cele două confederații – cea a sindicatelor independente KNSB și Podkrepa - afirmă că 110 din 123 de trenuri, printre care și câteva internaționale, nu au circulat între orele 8:00-16:00. Compozițiile în mișcare au fost oprite la prima gară. Trenul internațional Istanbul - București a petrecut opt ore la Stara Zagora, cel de la București spre Sofia – la gara Roman. Este de menționat faptul că, practic, trenurile interne oprite au circulat (şi staţionat) fără călători, ca rezultat al avertismentelor în media.
Pe de altă parte, surse din conducerea companiei BDJ au declarat că numărul trenurilor care nu au circulat este de 59, şi nu de 110.
La Sofia, Varna, Plovdiv, Russe și Gorna Oriahovița au avut loc mitinguri firave de protest. Din gara centrală Sofia au pornit spre sediul guvernului din piața Dondukov 200 de greviști. Participanții au declarat că protestează împotriva încercărilor administrației de a bloca greva prin completarea obligatorie a unor liste cu greviști și prin numirea unor echipe de urgență compuse din persoane de la administrație.
Greva a fost provocată de planurile guvernului Borisov de a concedia 2000 de feroviari - din care un sfert în administrație -, de a anula 150 de trenuri și de a privatiza transportul de mărfuri. Prin aceste măsuri nepopulare, anunțate imediat după alegerile prezidențiale și cele locale, se urmărește reducerea pierderilor companiei BDJ, evaluate la câteva sute de milioane de euro. Sindicatele mai cer semnarea unui nou contract colectiv de muncă și o analiză independentă care să stabilească situația financiară reală a companiei.
Ministrul transporturilor, Ivailo Moskovski, a declarat că de vină pentru problemele în căile ferate sunt guvernele precedente care au lăsat datorii de peste 400 milioane de euro. Anul trecut, Banca Mondială a acordat Bulgariei un credit în valoare de 250 de milioane pentru refinanțarea acestor datorii, provocând reacții negative din partea Comisiei Europene.
Directorul executiv al companiei BDJ, Iordan Nedev, a declarat că acțiunile greviștilor nu afectează practic compania, întrucât ele reduc pierderile. Ministrul transporturilor a avertizat însă că pierderile de pe urma unei singure zi de grevă depășeșc 250-300.000 de euro.
Ar mai fi de menţionat că, în urma crizei cronice în căile ferate bulgare, numărul călătorilor a scăzut în ultimii cinci ani cu trei milioane.