Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bilete de avion mai ieftine - aterizare programată: 2013

Românii ar putea plãti mai puţin pe biletele de avion peste doi ani. Din 2013, România va aplica pentru un proiect european care va permite reducerea preţului biletelor de avion.

Reducerea preţului pentru biletele de avion va fi posibilã deoarece România şi Bulgaria vor avea din 2013 un spaţiu aerian comun, care nu va mai fi dictat de graniţele geografice. Este vorba despre proiectul Single European Sky - iniţiat de Uniunea Europeană în 2004 pentru a crea un spaţiu aerian integrat, prin stabilirea unor norme comune în statele membre.

Proiectul presupune crearea unor "blocuri funcţionale de spaţiu aerian" proiectate dincolo de graniţele naţionale şi care au în vedere fluxurile de trafic. Noile criterii de configurare a spaţiului vor depinde de necesităţile tehnice şi operaţionale, şi nu de graniţele geografice.

Tot în 2004, România şi Bulgaria au decis să înfiinţeze un bloc aerian prin unirea celor două spaţii aeriene.

Faza de preimplementare se deruleazã anul acesta şi anul viitor. De altfel, în această fază o echipă formată din 68 de controlori de trafic, o parte dintre ei români, şi 30 de piloţi simulează condiţiile de trafic ale celor două state într-un scenariu care vizează transportul aerian în anul 2015.

Reducerea costurilor va genera preţurile mai mici la consumatori

Reorganizarea spaţiului aerian dintre România și Bulgaria va genera 80 de rute aeriene noi şi le va optimiza pe cele existente, care vor fi mai scurte. Aceasta înseamnă reducerea distanţelor parcuse de avioane cu 1,8 milioane de kilometri pe an, ceea ce se traduce în scăderea consumului de combustibil, a spus Răzvan Bucuroiu, şeful reţelei operational planning, în cadrul Eurocontrol.

Mai exact, companiile aeriene care operează în cele două ţări sau cele care survolează spaţiul aerian în tranzit vor beneficia de reducerea costurilor operaţionale cu 10 milioane euro pe an şi de scăderea costurilor cu combustibilul cu 5 milioane euro pe an.

Etapa de simulare şi procesare a datelor colectate se va termina pe 4 decembrie, dată până la care România și Bulgaria vor trebui să încheie acorduri bilaterale şi să adopte normele europene pentru armonizarea legislaţiei.

 
Andreea Pietroşel, Magazin European: Curse aeriene mai ieftine pentru români