Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grevă în Bulgaria: „S-a terminat cu răbdarea”

sindicatele-bulgare-protest-foto-reuters.jpg

Sindicatele bulgare, în protest. Foto: Reuters

Sub lozinca Nu amendamentelor la legislația socială, s-a terminat cu răbdarea, în Piața Parlamentului de la Sofia s-au adunat 25.000 de membri ale celor două confederații sindicale bulgare – cea a sindicatelor independente și „Podkrepa”. A fost, fără îndoială, cea mai mare acțiune de protest de la căderea - în 1997 - a guvernului condus de socialistul Videnov încoace. Zeci de autobuze au adus protestatari din toate județele. Au venit cercetătorii Academiei Bulgare de Ştiințe, nemulțumiți de finanțarea redusă a sectorului, energeticieni, profesori, mineri, feroviari.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:

La îndemnul liderului socialist și președinte nou ales al Partidului Socialiștilor Europeni, Serghei Stanișev, la acțiunea de protest au participat și mulți simpatizanți ai opoziției. La miting au vorbit reprezentanţi ai sindicatelor din țările vecine.

Sindicaliștii și-au exprimat nemulțumirea faţă de decizia guvernului Borisov de a renunța la sporul de vechime în sectorul de stat și de a majora cu un an, începând cu 1 ianuarie 2012, vârsta de pensionare – pentru bărbați la 64, iar pentru femei – la 61 de ani. Măsurile de urgență prin care se urmărește stabilizarea sistemului de pensii au fost luate fără a fi discutate în cadrul trilateralei – fapt ce crează un precedent.

Sindicatele consideră că veniturile bugetare vor putea să crească prin îmbunătățirea gradului de colectare, combaterea contrabandei și fraudei fiscale.

Liderul sindical Konstantin Trencev a avertizat guvernul că „cine a pornit împotriva poporului nu a ajuns prea departe”. Ridicarea vârstei de pensionare va aduce numai 20 de milioane de leva. Decizia vine după ce, în țara cu 7,5 milioane de locuitori, numărul șomerilor a crescut cu 400.000 în ultimii doi ani.

Protestatarii au cerut demisia viceprim-ministrului și ministru de finanțe Simeon Diankov, pe care îl consideră vinovat pentru adoptarea măsurilor nepopulare. În fața consiliului de miniștri s-a scandat „Djankov afară”, „Îi vom mătura”, „Șobolanilor”. Au fost huiduiți şi deputații din partidul de guvernământ care au încercat să vorbească participanților la miting.

Şi greva feroviarilor a continuat miercuri. Agricultorii, pe de altă parte, nemulțumiți de reducerea subvențiilor, au blocat cu tractoare drumuri naționale, printre care autostrada Sofia-Burgas și puncte de frontieră. Podul Ruse-Giurgiu a fost închis timp de o oră cu căteva zeci de tractoare, iar tratativele agricultorilor cu premierul Boiko Borisov nu au dus la nici un rezultat. Premierul a declarat că nu mai sunt bani decât pentru compensarea accizelor pentru motorină.

Şi organizația sindicală a polițiștilor și-a anunțat intenția de a protesta, în limitele legii, împotriva deciziei de majorare a vârstei de pensionare.