Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grevă generală în Grecia, pentru a şasea oară în acest an

protestatarii-scandeaza-sloganuri-impotriva-planului-austeritate-foto-reuters.jpg

Protestatarii scandează sloganuri împotriva planului de austeritate. Foto: Reuters

Grecia a fost din nou paralizată joi, pentru a şasea oară în acest an, de o grevă generală, atât în sectorul public, cât şi în cel privat: şcoli, spitale, bănci, porturi şi gări au fost închise. La grevă nu au luat parte însă transporturile aeriene, care au funcţionat normal, şi nici Bursa de la Atena. Sindicatele au protestat astfel faţă de proiectul de buget pe anul viitor, un buget care prevede reduceri drastice de cheltuieli şi creşteri importante de taxe dictate de FMI şi Uniunea Europeană. În cursul zilei, la Atena şi Salonic au fost prevăzute şi proteste sub sloganul „NU bugetului de austeritate”, în speranţa că acestea vor convinge Parlamentul să respingă proiectul bugetului, supus la vot marţea viitoare.

Pentru ca incidentele să fie evitate, autorităţile au mobilizat sute de scutieri pe străzile celor două oraşe.

Agenţia France Presse precizează că este vorba de prima grevă generală cu care se confruntă noul guvern de uniune naţională condus de Lucas Papademos, după demisia fostului premier Giorgios Papandreou şi a şasea din acest an. Din mai 2010, când s-a declanşat criza datoriei suverane a Greciei, această ţară a cunoscut nu mai puţin de 14 greve generale. Cu ocazia ultimei greve, în 19 şi 20 octombrie, 125.000 de persoane au protestat la Atena şi în alte mari oraşe faţă de măsurile de austeritate.

Pregătiri pentru summit

Între timp, joi a avut loc un nou consiliu de miniştri pentru pregătirea summitului din 8 şi 9 decembrie şi a măsurilor cerute de finanţatorii externi. Grecia s-a angajat în scris faţă de creditorii săi, UE şi FMI, să adopte „toate măsurile necesare” pentru aplicarea planului european de redresare a economiei sale, au anunţat miercuri seară serviciile premierului Lucas Papademos.

Guvernul va lua orice măsură necesară pentru a pune în aplicare deciziile summit-ului Zonei Euro de la 26 octombrie şi să realizeze obiectivele programului de redresare a economiei, crucial pentru ameliorarea vieţii în Grecia”, a anunţat Papademos într-o scrisoare adresată liderilor Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

Scrisoarea a fost transmisă marţi liderului UE, Herman Van Rompuy, al Comisiei Europene‚ José Manuel Durão Barroso, al Zonei Euro, Jean-Claude Trichet, al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, şi al FMI, Christine Lagarde.

Papademos subliniază în această scrisoare că „Guvernul este puternic angajat să pună în aplicare măsurile actualului plan economic”, „să elaboreze un nou plan plurianual credibil” şi „să finalizeze schimbul obligaţiunilor statului grec deţinute de creditorii privaţi (PSI), lucru care va contribui la viabilitatea datoriei greceşti”.

Zona Euro a decis în noaptea de 26 spre 27 octombrie un al doilea plan de ajutorare a Greciei, care vizează ştergerea a 50% din datoria ţării, prin participarea voluntară a creditorilor privaţi la un schimb de obligaţiuni greceşti.