Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iranul a capturat o dronă americană

Alianţa Nord-Atlantică a confirmat faptul că a pierdut controlul asupra unei drone de recunoaştere în Iran. În ciuda declaraţiilor Teheranului, SUA infirmă ipoteza conform căreia Iranul ar fi doborât aparatul la intrarea în spaţiul său aerian. Este ultima escaladare a conflictului dintre Iran şi statele occidentale.

Între timp, NATO a confirmat pierderea unui aparat de acest tip în timp ce efectua o misiune în Afganistanul învecinat. “Drona despre care vorbesc iranienii ar putea fi un aparat american de recunoaştere asupra căruia operatorii au pierdut controlul la finele săptămânii trecute. De atunci se depun eforturi pentru a afla care este starea acestuia”, au declarat şi oficiali militari de la Kabul.

SUA au confirmat indirect pierderea dronei, dar au respins ipoteza că aceasta ar fi fost doborâtă. Nu ar exista niciun indiciu care să sugereze un impact cu o rachetă, a declarat un oficial guvernamental american. Armata iraniană declarase anterior că drona ar fi fost doborâtă de o rachetă sol-aer.

În schimb, şeful diplomaţiei iraniene, Ali Akbar Salehi, nu a comentat incidentul în niciun fel. El a fost prezent duminică la Conferinţa Internaţională pentru Afganistan, dar nu s-a folosit de prilej pentru a purta o nouă rundă din războiul propagandistic dintre Teheran şi Occident.

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a chemat Iranul la dialog în chestiunea programului său nuclear. Condiţia pentru anularea sancţiunilor impuse de comunitatea internaţională este însă o deschidere mai mare a Teheranului către negocieri internaţionale. Westerwelle a salutat prezenţa diplomatului-şef iranian la Conferinţa pentru Afganistan. “Vecinătatea Afganistanului este vitală pentru dezvoltarea acestui stat”, a spus ministrul german.