Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sindicate: Măsurile de austeritate impuse de Roma "sunt insuportabile"

premierul-italian-mario-monti-foto-reuters.jpg

Premierul italian Mario Monti. Foto: Reuters

Guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat duminică un nou pachet de austeritate menit să pună Italia la adăpost de criza datoriilor suverane ale Europei. Acest plan, estimat la 24 de miliarde de euro şi a cărui adoptare a fost devansată de şeful Guvernului pentru duminică în loc de luni în faţa urgenţei situaţiei, conţine tăieri ale cheltuielilor publice, o creştere a fiscalităţii în special în domeniul imobiliar, precum şi o reformă a pensiilor denunţată de sindicate.

Aceste noi măsuri ar trebui să permită Italiei să ajungă la un echilibru bugetar în 2013, deoarece planurile de austeritate de 60 de miliarde de euro adoptate în iulie şi în septembrie nu sunt suficiente pentru ca acest obiectiv să fie atins, în timp ce Italia riscă să intre în recesiune.

Măsurile prevăzute sunt "insuportabile din punct de vedere social" şi sunt o "lovitură foarte dură pentru pensionari", a declarat în context secretarul general al principalului sindicat italian.

Mario Monti a anunţat de asemenea că va renunţa la salariul de preşedinte al Consiliului şi ministru al Economiei, după adoptarea planului anticriză. "În momentul în care se cer sacrificii tuturor cetăţenilor, mi se pare că este de datoria mea să renunţ la salariul de preşedinte al Consiliului şi ministru al Economiei şi Finanţelor", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presa.

El a promis, de asemenea, că "va pune sub control deficitul şi datoria" Italiei, prezentând noile măsuri de ajustare bugetară. "Nu trebuie să fim percepuţi în Europa ca un focar" al crizei, a declarat Monti, în cadrul unei conferinţe de presă, subliniind că vrea "o Italie orgolioasă care să nu mai fie batjocorită aşa cum s-a întâmplat în trecut".

Parlamentul Italiei este aşteptat sa voteze proiectul luni seară.