Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scrutin în Egipt: Luptă strânsă între liberali şi islamişti

egiptenii-voteaza-al-doilea-tur-scrutin-al-alegerilor-parlamentare-foto-reuters.jpg

Egiptenii votează în al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare. Foto: Reuters

În Egipt a început al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare. Mişcările islamice, în special Fraţii Musulmani, vor încerca să îşi îmbunătăţească scorul copleşitor obţinut în primul tur, transmite AFP.

Scrutinul priveşte o treime din guvernoratele din Egipt, inclusiv cele două mari oraşe egiptene, Cairo şi Alexandria. Primul tur a fost marcat de o participare fără precedent în istoria Egiptului - 62% -, o ţară aflată timp de 30 de ani sub dictatura preşedintelui Hosni Mubarak, înlăturat de la putere în februarie printr-o revoltă populară. O luptă strânsă este aşteptată luni şi marţi între liberali, marii învinşi ai primului tur, şi islamişti, dar şi în interiorul taberei conservatorilor pentru cvasitotalitatea locurilor atribuite în scrutinul uninominal.

O altă confruntare este prevăzută între Fraţii Musulmani şi salafişti cu privire la 20 de locuri, în special în Alexandria. Aici s-a format iarna trecută partidul Al-Nur, care a surprins obţinând 24,3% din voturi, clasându-se astfel în urma Fraţilor Musulmani (36,6%).

Alegerile egiptene sunt organizate în trei etape, ce se întind pe parcursul a aproape patru luni. Aproximativ 50 de milioane de alegatori din 82 de milioane de egipteni sunt chemaţi la vot pentru a alege 498 de membri ai Adunării Poporului (Camera Deputaţilor), în timp ce alţi zece membri vor fi numiţi de liderul armatei şi şeful statului. O treime din numărul de locuri din Adunarea Poporului vor fi ocupate în urma unui scrutin uninominal cu două tururi, cele două treimi rămase fiind atribuite prin scrutinul proporţional pe liste.