Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gyorgy Frunda la RFI: "Când n-ai bani pentru Sănătate sau Învăţământ, e normal să construieşti biserici?"

catedrala-mantuirii-neamului.jpg

Catedrala Mântuirii Neamului - machetă

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda spune la RFI că în Comisia parlamentară pentru Drepturile Omului, Minorităţi şi Culte au fost respinse luni toate cele aproape 800 de amendamente înaintate de Opoziţie. Motivul: toate se referă la suplimentarea fondurilor pentru continuarea construirii acestora. "Le-am refuzat pe toate. Întreb eu, atunci când n-ai bani suficienţi la Sănătate sau Învăţământ, e normal să construieşti biserici? Dacă eşti într-adevăr credincios, te rogi în casa ta, în biserica existentă, şi banii rămân la stat", spune senatorul. Reamintim că luni, proiectul de buget pe anul viitor a intrat în analiza comisiilor de specialitate, care urmează să dea un aviz favorabil bugetelor alocate fiecărui minister în parte. Opoziţia a adus aproape 9000 de amendamente la Legea Bugetului de stat pentru 2012.

Magda Prelipceanu: Bugetul pentru 2012 este in discuţia comisiilor parlamentare şi va intra în dezbaterea Parlamentului luni. Crin Antonescu spunea că este un buget al sărăciei, al umilinţei şi al nedreptăţii. În repetate rânduri, opoziţia a spus că nu va vota Legea Bugetului de stat dacă nu vor fi adoptate amendamentele sale. Ori, luni am văzut că au trecut pe bandă rulantă bugete de ministere fără nici un fel de amendamente şi fără întrebări pertinente, de genul "unde se duc banii", "cât de bine sunt construite bugetele"...

Gyorgy Frunda: Este un buget care arată posibilităţile financiare ale ţării la această oră. Nu este un buget perfect, este un buget care obligă toate ministerele să strângă cureaua, nu sunt bani suficienţi pentru învăţământ şi sănătate. Bani avem, dar nu avem mai mulţi bani.

800 de amendamente pentru continuarea construcţiei de biserici

Gyorgy Frunda: În ceea ce priveşte amendamentele, la comisia noastră, a Drepturilor Omului, ale Minorităţilor şi Cultelor, au existat aproape 800 de amendamente. Toate, dar absolut toate, propuneau doar să dai bani la diferite biserici pentru continuarea construirii acestora. Le-am refuzat pe toate. Întreb eu, atunci când n-ai bani suficienţi la Sănătate sau Învăţământ, e normal să construieşti biserici? Dacă eşti într-adevăr credincios, te rogi în casa ta, în biserica existentă, şi banii rămân la stat. De asta am respins toate amendamentele care au fost.

Magda Prelipceanu: Aţi putea să puneţi această întrebare chiar preşedintelui partidului dvs, pentru că în şedinţa de Guvern s-au decis banii pentru Catedrala Mântuirii Neamului, ori ministrul Kelemen Hunor nu s-a opus, pentru că a fost o decizie a coaliţiei.

Gyorgy Frunda: Dacă Kelemen Hunor sau oricare ministru ungur din Guvernul României s-ar fi opus, eram anitromâni… Dacă suntem de acord şi nu ridicăm mâna, înseamnă că dăm banii degeaba. Este decizia majorităţii române, este o ţară cu 80% sau 85% ortodocşi, dacă aşa a decis Guvernul, nu vrem să-i împiedicăm. Dacă mă întrebaţi, părerea mea personală e că suntem într-o întârziere de vreo 300 de ani - cam atunci s-au construit catedrale. În secolul XXI, europenii nu mai construiesc catedrale. Dar asta e o altă discuţie.

Magda Prelipceanu: Şi dacă bugetul este unul de austeritate, cum veţi juca în alegerile de anul viitor cartea bugetului, atunci când oamenii se aşteaptă să primească şi nu prea pot primi?…

Gyorgy Frunda: Depinde foarte mult de ce se va întâmpla iarna aceasta şi primăvara viitoare. Fără doar şi poate, aveţi dreptate, întrebarea dvs este retorică, UDMR va trebui să plătească preţul guvernării. Tăierile de salarii, de pensii, sărăcia, demiterile, vor avea un cuvânt de spus. Dar dacă va exista o şansă de dezvoltare economică, o şansă la lucrurile să îşi revină anul viitor, atunci există şanse ca oamenii să înţeleagă acest lucru.

 
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, în dialog cu Magda Prelipceanu, despre amendamentele la bugetul de stat alocat Cultelor în 2012