Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CEDO condamnă Republica Moldova în cazul unui tânăr bătut în arest în 2009

cedo.jpg

Marţi, CEDO a condamnat Guvernul de la Chişinău pentru tortură şi tratament inuman

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis să acorde despăgubiri de 15.000 de euro unui tânăr din Republica Moldova care a participat la protestele din 7 aprilie 2009. Tânărul, care a pierdut toate procesele în instanţele moldoveneşti, afirmă că a fost bătut de poliţişti, iar apoi arestat.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac:

Tânărul, în vârstă de 23 de ani, a fost reţinut de poliţişti în seara zilei de 7 aprilie 2009, când mii de cetăţeni au protestat la Chişinău faţă de modul în care se desfăşuraseră, cu două zile înainte, alegerile parlamentare câştigate de Partidul Comuniştilor.

El a fost transportat la unul din comisariatele de poliţie din capitala Republicii Moldova, unde a fost bătut până a leşinat. Deşi i s-a permis să fie examinat de către un medic, acesta a refuzat să descopere urme de lovituri pe corpul său. Tânărul a fost arestat pentru 30 de zile, iar apoi eliberat din lipsă de probe. Marţi, CEDO a decis că Guvernul de la Chişinău trebuie condamnat pentru tortură şi tratament inuman.

În timpul protestelor din aprilie 2009 au fost reţinute aproape 1000 de persoane.

Deşi procuratura generală din Republica Moldova investighează de mai bine de doi ani şi jumătate circumstanţele în care s-au produs violenţele de atunci, violenţe în care cel puţin două persoane au murit, dosarul pare a fi departe de finalizare.

Corneliu Rusnac a discutat cu avocatul Vlad Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice, ce ar trebui să facă autorităţile moldovene pentru ca cei care figurează în Dosarul 7 aprilie să obţină dreptate în Republica Moldova şi nu la CEDO:

 
Avocatul Vlad Gribincea, intervievat de corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac