Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anual, în vistieria BOR intră sume cu opt zerouri (Capital)

Din lumânări şi calendare, din pelerinaje şi cherestea, dar şi din donaţii şi sponsorizări publice şi private, în vistieria cultelor din România intră, anual, o sumă cu opt zerouri. Capital scrie despre afacerile de sute de milioane de euro ale Bisericii. Iată mai jos un rezumat.

În total, eparhiile principalelor culte - fie ele mitropolii, episcopii, dioceze sau uniuni de biserici - au avut, anul trecut, venituri de circa 450 de milioane de lei, adică aproape 110 milioane euro. La acestea se adaugă încasările entităţilor mai mici (protopopiate, parohii, mănăstiri etc.), precum şi ale companiilor deţinute de biserici. Acestea totalizează şi ele zeci, dacă nu sute de milioane de euro anual – scrie Capital. O cifră reală nu ştiu nici autorităţile, având în vedere că multe entităţi religioase nu îşi depun bilanţul.

Pe lângă sumele trecute în acte, este aproape unanim acceptat că în lumea bisericii se învârt şi destui bani negri. Potrivit statisticilor Ministerului Culturii, există în România aproximativ 18.000 de lăcaşuri de cult. Dacă sunt luate în calcul încasări nedeclarate medii de 500 de lei pe lună pentru fiecare, rezultă venituri ascunse de peste 100 de milioane de lei anual.

Dar bisericile nu câştigă doar din taxe, donaţii ori vânzarea produselor de cult. La Iaşi, de pildă, Centrul de Conferinţe „Providenţa“ al Mitropoliei este închiriat pentru diverse evenimente, iar mănăstirea din Techirghiol şi-a deschis hotel şi bază de tratament. Nu în ultimul rând, cultele obţin sume deloc neglijabile de la stat. În 2011, de exemplu, fondurile alocate de la buget s-au ridicat la 317 milioane lei, din care 246 milioane lei pentru salariile personalului clerical.