Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reducerea cheltuielilor loveşte în sănătatea statelor estice

Reducerea cheltuielilor subminează sistemul de sănătate în statele estice ale Uniunii Europene, atrage atenţia  EUobserver. Publicaţia online analizează situaţia medicilor din state ca Slovacia, Ungaria şi România.

Potrivit Euobserver, măsurile de austeritate din fostele state comuniste au îngreunat şi mai mult povara de pe umerii cadrelor medicale. Nemulţumiti de situaţie, 1.600 de medici din Slovacia au demisionat în bloc săptămâna trecută, aruncând ţara în stare de urgenţă.

Promisiunea Guvernului de a le majora salariile cu 40 la sută i-a făcut pe trei sferturi din aceştia să renunţe la demisii. Cei mai mulţi însă aşteaptă noi negocieri înainte de a se întoarce în spitalele slovace.

Până se va clarifica situaţia, Cehia a trimis în ajutor 30 de medici militari iar Polonia şi Austria s-au oferit să primească pacienţi slovaci în caz de nevoie. Aceste demisii în bloc vin după o lungă perioadă în care cadrele medicale au luat calea vestului în căutarea unui salariu mai bun.

AFP prezintă în acest context povestea unui tânăr medic plătit în ţara sa natală cu 430 de euro pe lună. A ales într-un final Germania, une a avut pentru început un salariu de aproape 1900 de euro. După trei luni, medicul a ajuns să câştige 3200 de euro.

Euobserver  aminteşte în material că din postura de membră a zonei euro, Slovacia încearcă să-şi reducă până în 2013 deficitul de 4,9% din PIB sub limita admisă de 3%.

La fel se întâmplă şi in state din afara zonei euro, cum sunt România şi Ungaria, constată publicaţia. Prin urmare riscul unei crize de genul celei din Slovacia poate izbucni oricând şi în aceste două ţări.

De altfel, Colegiul Medicilor din România a şi atras atenţia recent că măsurile de austeritate impuse în sistem au adus medicii romani la limita epuizării şi a suportabilităţii, existând oricând riscul ca scenariul din Slovacia să se repete şi în ţară.

Colegiul Medicilor amintea că a cerut  Guvernului deblocarea posturilor şi nu a primit nici un răspuns, a cerut finanţare corespunzătoare pentru sistem şi bugetul Sănătăţii este tot mai mic de la an la an.