Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri cu rezultate încă secrete în Transnistria

liderul-transnistrean-igor-smirnov-foto-reuters.jpg

Liderul transnistrean, Igor Smirnov. Foto: Reuters

Liderul administraţiei de la Tiraspol, Igor Smirnov, a cerut anularea alegerilor prezindenţiale care au avut loc duminică în Transnistria. Reprezentanţii Comisiei Electorale de la Tiraspol admit că scrutinul ar putea fi declarat nul, în cazul în care se va constata că unii dintre principalii contracandidaţi ai lui Igor Smirnov, Anatoli Kaminski, ar fi comis multiple încălcări ale legii, aşa cum pretinde liderul transnistrean.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac:

Un reprezentant al Comisiei Electorale de la Tiraspol, Vladimir Ciuhnenco, a declarat că membrii Comisiei vor fi convocaţi în şedinţă miercuri, pentru a examina pretenţiile formulate de Igor Smirnov prin reprezentanţii staff-ului său electoral.

Până atunci, Comisia a evitat să facă publice rezultatele scrutinului de duminică, precizând doar că nici unul dintre candidaţi nu a acumulat peste 50% din voturi.

Legea trasnistreană prevede ca, în cazul în care nici unul dintre candidaţi nu obţine peste 50% din voturi, în cel mult două săptămâni se organizează turul II de scrutin, la care participă primii doi clasaţi.

După închiderea secţiilor de votare, duminică, la ora 20, nici Comisia Electorală de la Tiraspol, nici mass-media oficială nu a anunţat vreun rezultat al scrutinului. Singurele date apărute în presa oficială au fost cele ale unui exit-poll organizat de o agenţie sociologică din regiune, potrivit căruia actualul lider transnistrean Igor Smirnov ar fi obţinut cele mai multe voturi, peste 47%, în timp ce principalii contracandidaţi ar fi obţinut de două ori mai puţin.

Pe de altă parte, site-ul de campanie al unuia dintre principalii contracandidaţi ai lui Smirnov, omul de afaceri Evgheni Sevciuc, afirmă că, după numărarea a peste 95% din voturi, lider în top ar fi el însuşi, cu 39%, urmat de preşedintele legislativului local Anatoli Kaminski, cu aproape 28%, iar Smirnov s-ar fi clasat abia pe locul III, cu peste 25%.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac: