Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mircea Toma despre comasarea alegerilor: "Confuzia alegătorului va fi mare"

confuzia-alegatorului-va-fi-mare-considera-mircea-toma-presedinte-amp-active-watch.jpg

Confuzia alegătorului va fi mare, consideră Mircea Toma, preşedinte AMP Active Watch

„Coaliţia 2012 pentru Alegeri Corecte” cere retragerea de pe agenda publică a proiectului de lege privind comasarea alegerilor din 2012. ONG-urile consideră că adoptarea noii legislaţii este un act contra regulilor statului de drept, care poate afecta funcţionarea democratică a sistemului electoral românesc.

Agenţia de Monitorizare a presei - Active Watch susţine că propunerea de comasare a alegerilor locale şi parlamentare va limita sever accesul candidaţilor în programele audiovizuale. Organizaţia atrage atenţia şi asupra restrângerii dreptului la informare al cetăţenilor.

Preşedintele Active Watch, Mircea Toma, spune la RFI că votanţii vor fi confuzaţi de mesajele diferite ale candidaţilor: „În momentul în care practic se dublează şi volumul de candidaţi şi creşte densitatea mesajelor care sunt într-un amestec de teme care sunt când locale, când naţionale, confuzia la nivelul alegătorului va fi cu atât mai mare. Nu ştiu cine are beneficii din confuzia aceasta, nu ştiu dacă mai contează în aceste condiţii calitatea procesului electoral pentru că, aşa cum arată, mai bine nu le mai facem deloc.

Potrivit organizaţiei, în campaniile anterioare, îşi disputau vizibilitatea media aproximativ 3000 de candidaţi pentru alegerile parlamentare, respectiv 4700 pentru locale; în cazul comasării alegerilor, numărul lor va creşte la aproximativ 8000 pentru acelaşi interval de o lună.

Mircea Toma, intervievat de Liliana Simionescu