Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pentagonul sună retragerea din Irak

pentagonul-suna-retragerea-irak.jpg

Soldaţi americani, în Irak (Foto: AFP/Patrick Baz)

Retragerea trupelor americane din Irak a început marţi, 13 decembrie. Soldaţii vor părăsi ţara până la sfârşitul anului, după mai mult de opt ani de prezenţă. După 1 ianuarie 2012, vor mai rămâne în Irak numai câteva sute de instructori. Cu toate acestea, legăturile Washingtonului cu Irakul vor rămâne puternice, în ciuda încercărilor unor puteri regionale, precum Iranul, de a-şi impune influenţa în această ţară.

Semn al acestor legături puternice este chiar ambasada SUA de la Bagdad, care va deveni cea mai mare din lume, cu 16 mii de angajaţi, aspect ce ne aduce aminte de ambasadele chineze din anii '70, din ţări precum Albania.

Nu numai americanii vor avea nevoie să îşi păstreze o prezenţă masivă în Irak şi să limiteze influenţa Iranului şiit, ci şi irakienii înşişi vor avea nevoie de asistenţa "Unchiului Sam", asistenţă militară, dar şi economică, de sutele de companii americane care pot angaja mii de irakieni, care pot face transfer de tehnologie şi comercializa produsele irakiene.

Bineînţeles, ţări precum Iranul (având în vedere că Irakul are 60% din populaţie şiită), dar şi Arabia Saudită vor încerca să îşi impună influenţa; Turcia, de asemenea, care nu poate fi indiferentă la prezenţa kurdă. Dar Irakul, pentru a-şi prezerva unitatea şi identitatea regională va rămâne sub umbrela SUA, după cum estimează comentatorii internaţionali: după retragerea americană nu va exista vid…