Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Restricţii prelungite pentru muncitorii români şi bulgari

Românii şi bulgarii vor continua să aibă restricţii pe piaţa muncii din Irlanda şi Belgia. Guvernele celor două state au decis vineri să prelungească aplicarea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor cel puţin pînă la finalul anului 2012.

 

Guvernul irlandez a anunţat vineri seara că românii şi bulgarii vor continua să aibă restricţii privind accesul pe piaţa muncii din Irlanda pentru cel puţin încă un an, relatează Irish Independent, în ediţia electronică.

Aceste restricţii se aplică cetăţenilor României şi Bulgariei încă de la aderarea lor la Uniunea Europeană în 2007. Perioada de restricţii se va încheia în decembrie 2013. Totuşi, fiecare stat membru UE trebuia să acorde acces liber pe piaţa muncii până la 1 ianuarie 2012, dacă nu se confruntă cu "tulburări serioase".

Departamentul Justiţiei a afirmat însă că Irlanda se confruntă cu astfel de tulburări pe piaţa muncii, citând rata şomajului de 14,4 la sută.

La rândul său, Guvernul belgian a decis vineri să prelungească "pentru ultima dată" perioada tranzitorie în care accesul pe piaţa muncii din Belgia pentru cetăţenii români şi bulgari este restricţionat, informează site-ul Lesoir.be.

Consiliul de Miniştri a aprobat vineri un proiect de decizie regal care prelungeşte această măsură până la 31 decembrie 2013, a anunţat ministrul belgian al Muncii, Monica De Coninck.