Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stare de urgenţă în Kazahstan

Preşedintele din Kazahstan, Nursultan Nazarbaiev, a decretat sâmbătă starea de urgenţă în localitatea Janaozen, un oraş petrolier situat în vestul fostei republici sovietice din Asia Centrală. Toate acestea în urma unei revolte în care cel puţin 11 oameni şi-au pierdut viaţa.

 

Un decret al preşedintelui ordonă instaurarea stării de urgenţă până în 5 ianuarie 2012. Conform legii din această ţară, în perioada menţionată, cetaţenii nu au voie să iasă din casă între orele 23,00 şi 07,00.

Presedintele Nazarbaev, care conduce cu o mana de fier, inca din epoca sovietica, acesta tara bogata in resurse minerale si in hidorcarburi, si considerata pana in prezent una dintre cele mai stabile din regiune, a anuntat aceasta decizie dupa o reuniune a consiliului de securiate nationala, in capitala Astana, scrie Hotnews.ro.

"Statul va impiedica, in rigoarea legii, orice tentativa de a ruina linistea si securitatea cetatenilor nostri", a spus Nazarbaïev, intr-o declaratie publicata pe site.

"Vinovatii vor fi pedepsiti", a adaugat acesta.

Potrivit presei de opozitie, manifestantii, angajati ai societatii petroliere Ozemunaigaz, au atacat tribuna montata cu ocazia festivitatilor, dupa care fortele de ordine au atacat si au deschis focul.

Informatii difuzate de ONG-uri rusesti din domeniul apararii drepturilor omului si opozitia kazaha, care nu citeaza insa surse, vorbesc de zeci de morti.