Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Nord-coreenii, sfâşiaţi de durere, după moartea lui Kim Jong-il. Adevăr sau propagandă?

video-nord-coreenii-sfasiati-durere-moartea-lui-kim-jong-il-adevar-propaganda.jpg

Nord-coreeni care plâng, după moartea lui Kim Jong-il.

Televiziunea de stat din Coreea de Nord a difuzat imagini cu mii de coreeni, care plâng, se dau cu capul de pământ şi urlă cu mâinile întinse spre statuile şi portretele ce-l înfăţişează pe Kim Jong-il. Dictatorul a murit sâmbătă la vârsta de 69 de ani, în urma unei crize cardiace. Reflectă aceste imagini realitatea sau nu sunt altceva decât opera aparatului propagandistic de stat?

Emoţia şi durerea par să domine spaţiul public din Coreea de Nord, după moartea lui Kim Jong-il. Anunţul decesului a fost făcut de o prezentatoare tv, aparent dărâmată de vestea morţii celui supranumit "liderul iubit". Femeia de-abia reuşeşte să citească anunţul, printre lacrimi şi suspine, desprinse parcă dintr-un serial asiatic de epocă.

Alte imagini arată un tablou incredibil: mii de oameni se adună în pieţele publice, unde plâng şi suspină în cor, într-o sincronizare ce te poate trimite cu gândul la marile parade comuniste de pe stadioane.

Funeraliile dictatorului nord-coreean Kim Jong-il vor avea loc pe 28 decembrie. Succesor a fost desemnat unul dintre fiii săi, Kim Jong-un.