Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începutul sfârşitului în Bucureşti: 21 decembrie 1989

inceputul-sfarsitului-bucuresti-21-decembrie-1989.jpg

Nicolae şi Elena Ceauşescu, în balconul CC al PCR

Acum 22 de ani, Nicolae Ceauşescu îşi ţinea ultimul discurs în faţa a zeci de mii de oameni, aduşi cu forţa în centrul Capitalei. Pe 21 decembrie 1989, începea Revoluţia română la Bucureşti. (Vezi în ştire video cu ultimul discurs al lui Ceauşescu).

Un miting devenit faimos peste ani… Era momentul în care se producea definitiv ruptura dintre Nicolae Ceauşescu şi popor.

Zeci de mii de oameni, cei mai mulţi munciori, fuseseră aduşi cu forţa în actuala Piaţă a Revoluţiei, sub celebrul balcon al sediului Comitetului Central al PCR. Oamenii fuseseră ameninţaţi că dacă nu participă la miting, îşi vor pierde locul de muncă. Unele documente arată că mitingul a fost pe punctul de a fi anulat.

 

 

Una dintre necunoscutele privind acest moment este cine a venit cu ideea organizării mitingului ce avea să-i fie fatal dictatorului. Unii istorici spun că ideea ar fi aparţinut unui viceprim-ministru, alţii cred că însăşi Elena Ceauşescu ar fi cerut organizarea manifestaţiei, prin care cuplul Ceauşescu ar fi vrut să obţină condamnarea revoltei de la Timişoara, din 16 decembrie, de către masele de oameni din Bucureşti.

Acesta a fost aşadar momentul în care haosul a pus stăpânire nu doar pe actuala Piaţă a Revoluţiei, ci şi pe întreaga Românie. Urmau câteva ore de împuşcături din diverse cotloane ale clădirilor din centrul Capitalei. Revoluţia era în plină desfăşurare…