Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grevă generală în Belgia, împotriva legii pensiilor

Belgia se pregăteşte de o grevă generală anunţată pentru joi, care şi-a făcut deja simţită prezenţa, întrucât toata reţeaua de căi ferate din sudul ţării a fost paralizată încă de miercuri. Funcţionarii publici contestă un proiect de lege privind vârsta de pensionare pe care senatul belgian ar trebui să îl aprobe joi.

Ce spune acest proiect de lege, aflăm de la corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan:

Nu avem de a face aici cu o mărire clasică a vârstei de pensionare, aşa cum s-a văzut în alte state ale UE, ci cu îngreunarea accesului la pre-pensie, un privilegiu larg utilizat şi specific Belgiei, de care se foloseşte o mare parte din populaţia activă a ţării. Pre-pensionarea li se adresează persoanelor cu vârsta de aproximativ 60 de ani care şi-ar pierde locul de muncă. Ei ar primi atunci, până la vârsta pensionării, alocaţii pentru şomaj mai mari şi complementare, plătite de compania care le-a desfăcut contractul de muncă. Acest atu se întinde până la vârsta legală de pensionare - 65 de ani, când pre-pensionatul devine pensionat. Prin noua lege, unele categorii profesionale ar trebui acum să renunţe la acest privilegiu.

Apoi, proiectul de lege pe care noul guvern belgian l-ar dori aprobat până la sfârşitul anului prevede alinierea pensiilor din sectorul public cu cele din sectorul privat. Sindicatele spun că nu au fost corect consultate şi au anunţat o grevă generală în serviciul public joi.

Aşadar, Belgia va fi complet paralizată din punct de vedere al transporturilor cu trei zile înainte de Crăciun. Se aşteaptă haos pe şosele, străzi, aeroporturi şi gări, oamenii vor pleca la serviciu după modelul "mai mulţi colegi cu o maşină". S-ar putea să avem totuşi surpriza ca circulaţia să fie destul de corectă în cele din urmă, întrucât mulţi grevişti rămân acasă, iar cei care nu fac grevă ar putea să rămână la rândul lor acasă, pentru a evita haosul de pe drumuri.

Administraţiile sunt închise, spitalele vor asigura un serviciu minim, magazinele vor fi şi ele închise în mare parte, şcolile la fel. Se poate spune că, într-adevăr, Belgia se pregăteşte de sărbătorile de iarnă.

 
Mihaela Gherghişan, în dialog cu Andreea Orosz: Grevă generală în Belgia, împotriva legii pensiilor