Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grevă generală masivă în Belgia

greva-generala-masiva-belgia.jpg

Circulaţia trenurilor este perturbată de greva generală din Belgia de joi, 22 decembrie.

Belgia este paralizată joi de o grevă generală, întrucât sindicatele contestă reforma pensiilor, dezbătută de deputaţii belgieni. Transporturile publice nu funcţionează, administraţiile, şcolile şi spitalele asigură un serviciu minim.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Intrarea în capitala Bruxelles era imposibilă joi dimineaţă, greviştii au organizat baraje în mai multe puncte de acces. Autobuzele şi metroul sunt complet oprite în Bruxelles şi în Walonia, dar un autobuz din şapte circulă în Flandra.

Trenurile în sudul ţării erau oprite încă de miercuri, iar joi, greva s-a extins în toată reţeaua feroviară belgiană, cu o intensitate modică însă în nord, în Flandra. Aeroportul de la Liège este închis, dar traficul aerian se arată normal la Charleroi şi Zaventem. Per total, sindicatele sunt mulţumite de mobilizarea greviştilor, ele vorbesc despre un mare succes.

Grevă Belgia

Mihaela Gherghişan, corespondenta RFI la Bruxelles

AscultăDownload

Motivul acestei greve generale este proiectul de lege al reformei pensiilor, pe care Guvernul l-ar dori aprobat până la sfârşitul anului. Deputaţii belgienii îl dezbat joi.

Nu avem de-a face cu o mărire clasică a vârstei de pensionare, ca în alte state europene, ci cu îngreunarea accesului la pre-pensie. Acest privilegiu specific belgian li se adresează celor în vârstă de aproximativ 60 de ani, care şi-ar pierde locul de muncă. Ei ar primi atunci, până la vârsta pensionării la 65 de ani, alocaţii de şomaj mai mari şi complementare, plătite de compania care le-a desfăcut contractul de muncă. Unele categorii profesionale ar  trebui acum să renunţe la acest privilegiu.

Proiectul de lege prevede de asemenea alinierea pensiilor din sectorul public la cele din sectorul privat.