Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emisarii Ligii Arabe au început inspecţiile în Siria

emisarii-ligii-arabe-au-inceput-inspectiile-siria.jpg

Proteste în Siria (Foto: Reuters)

Observatorii Ligii Arabe au început marţi un turneu în oraşul sirian Homs, bastion al revoltei împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Între timp, peste 30 de mii de manifestanţi au ieşit în stradă, cerând oprirea represiunii sângeroase.

Observatorii Ligii Arabe au mers în cartierul Bab Sebaa, unde "au evaluat pagubele comise de grupările teroriste", potrivit televiziunii private Dounia, post tv apropiat Puterii de la Damasc.

În momentul în care observatorii au ajuns la Bab Sebaa, "numeroase persoane s-au adunat şi au spus că vor să se opună complotului pus la cale împotriva Siriei", continuă pe un ton propagandistic postul de televiziune, citat de AFP.

Experţii Ligii Arabe au ajuns luni seară la Damasc, în cadrul unei misiuni, pentru a vedea care este situaţia pe teren. ONU vorbeşte de cinci mii de morţi în represiunea organizată de forţele de securitate ale lui Bashar al-Assad, represiune începută în luna martie.

De partea lor, autorităţile afirmă că violenţele sunt comise de grupări "armate" sau "teroriste", care încearcă să destabilizeze regimul.

Tancurile s-au retras marţi dimineaţă din cartierul Baba Amro, din oraşul Homs, unde peste 30 de civili au fost ucişi luni de către forţele guvernamentale, potrivit militanţilor.

Peste 30 de mii de oameni au manifestat marţi în alt cartier "insurgent", la Khaldiye, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.