Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Regimul de la Damasc, sub ochii observatorilor arabi: "Vinovaţi sunt teroriştii"

vizita-observatorilor-arabi-fost-destul-agitata-foto-reuters.jpg

Vizita observatorilor arabi a fost destul de agitată. Foto: Reuters

Zi importantă marţi pentru opozanţii sirieni: între 20 şi 70.000 de persoane au manifestat în oraşul Homs - al treilea al ţării şi epicentrul manifestaţiilor împotriva regimului Bashar al-Assad. O manifestaţie uriaşă ce a coincis cu sosirea în localitate a primului grup de observatori arabi.

Vasile Damian:

Vizita a fost, pare-se, destul de agitată. Din spusele unor opozanţi citaţi de agenţia Reuters, un schimb de focuri ar fi avut loc chiar în momentul unei discuţii purtate de locuitorii din Homs cu observatorii arabi sosiţi la faţa locului. Puţin mai devreme, 70.000 de manifestanţi (cifră dată de Observatorul Sirian al Drepturilor Omului) ar fi fost împiedicaţi să intre în centrul istoric al oraşului Homs, forţele de securitate siriene utilizând gaze lacrimogene pentru a-i îndepărta.

Trebuie spus că represiunea forţelor proguvernamentale s-a făcut simţită încă de luni la Homs. Cel puţin 30 de oameni au fost ucişi în ajunul sosirii observatorilor Ligii Arabe în acest oraş-martir, unul din principalele focare de contestaţie a regimului de la Damasc. Odată terminată această misiune, tancurile s-au retras parţial, unele blindate rămânând în ambuscadă, aşa cum au transmis surse de la faţa locului, citate de agenţiile de presă.

Ce spune regimul de la Damasc şi cum explică el observatorilor agitaţiile şi ciocnirile din stradă

Ca în orice regim autoritar care se respectă, răii sunt "ceilalţi", în acest caz ţapul ispăşitor fiind uşor de găsit. E vorba de "terorişti". A propos de agitaţiile din ţară care durează deja de nouă luni de zile, autorităţile pro al-Assad spun că ele sunt de pus pe seama unor grupuri teroriste înarmate. Atacul de vinerea trecută împotriva sediului serviciilor secrete siriene a fost comis de "terorişti al-Qaida", ne-a spus atunci Damascul. Marţi, agenţia oficială de ştiri Sana afirma că un gazoduct din ţară ar fi fost aruncat în aer de "terorişti". În legătură cu vizita la Homs a observatorilor arabi, televiziunea de stat siriană ne spune că ei au fost duşi "să evalueze pagubele comise de grupurile teroriste". După cum se vede, discursul oficialilor sirieni e bine rodat, chiar dacă monoton şi deloc plauzibil.

Care este misiunea observatorilor arabi

În prezent se află în Siria circa 50-60 de observatori arabi dintr-un total de circa 150, toţi membri ai ţărilor din Liga Arabă, iar prezenţa lor în Siria a fost posibilă în urma unui acord semnat de Damasc cu instanţa panarabă. Misiunea lor face parte dintr-un aşa zis plan de ieşire din criză, plan menit să pună capăt represiunii sângeroase a regimului condus de Bashar al-Assad care a făcut până acum peste 5000 de morţi, potrivit cifrelor date de Naţiunile Unite.

După prima zi de vizită la Homs, observatorii se declară satisfăcuţi de cooperarea cu autorităţile locale şi promit că îşi vor continua inspecţiile şi miercuri. În afară de oprirea violenţelor, planul Ligii Arabe, acceptat cu greu de Damasc pe 5 noiembrie, prevede de asemenea eliberarea deţinuţilor, retragerea armatei din oraşe, deschiderea unui dialog cu opoziţia şi libera circulaţie a observatorilor, dar şi a presei în toate oraşele ţării. Tot atâtea cerinţe pentru moment neaplicate… Rămâne de văzut dacă prezenţa primilor observatori va schimba datele problemei.

Vocile pesimiste s-au exprimat însă deja. Astfel, în opinia Consiliului Naţional Sirian - instanţa care regrupează majoritatea grupărilor de opoziţie din Siria -, acest plan de ieşire din criză ar trebui să fie adoptat şi aplicat de ONU, întrucât Liga Arabă nu va reuşi niciodată să-l aplice cum trebuie.