Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Funeralii grandioase pentru Kim Jong-il, în Coreea de Nord

funeralii-grandioase-kim-jong-il-coreea-nord.jpg

Imagini de la funeraliile liderului nord-coreean, Kim Jong-il, difuzate de televiziunea de stat de la Phenian.

Liderul nord-coreean Kim Jong-il este condus pe ultimul drum miercuri, 28 decembrie. Funeraliile sale au început şi sunt grandioase: sute de mii de nord-coreeni sunt aşteptaţi pe străzile Phenianului. Televiziunea de stat arată imagini cu oameni care înfruntă ninsoarea şi frigul, în timp ce plâng aparent îndureraţi.

Observatorii se aşteaptă ca funeraliile lui Kim Jong-il să semene în grandoare cu cele din 1994 ale tatălui său, Kim Ir-sen.

Phenianul a ordonat cetăţenilor săi care muncesc în străinătate, ca prin autorizaţie specială să revină în Coreea de Nord cu această ocazie, potrivit presei din Coreea de Sud.

Sute de camioane încărcate cu flori au trecut frontiera dintre China şi Coreea de Nord, special pentru funeraliile lui Kim Jong-il.

Ceremonia a început miercuri, la Phenian, la ora locală 10 (3.00, ora României). Corpul neînsufleţit al lui Kim Jong-il a fost pus într-un sicriu de sticlă, la Mausoleul Kumsusan din Phenian, conform agenţiei ruse de stat Itar-Tass. O coloană funerară, cu sicriul lui Kim Jong-il în frunte urmează să ruleze pe străzile capitalei nord-coreene.

Televiziunea de stat difuzează emisiuni consacrate funeraliilor, dar şi imagini înregistrate cu o zi înainte, în care Kim Jong-un, succesorul desemnat al lui Kim Jong-il, se înclină în faţa trupului neînsufleţit al tatălui său.

Între timp, opozanţii nord-coreeni au trimis miercuri manifeste din Coreea de Sud către Coreea de Nord, prin care cer declanşarea unei insurecţii împotriva dinastiei Kim.

Aproximativ 50 de refugiaţi au lansat baloane mari, care transportă aproximativ două sute de mii de manifeste la Paju, un oraş din Coreea de Sud, aflat lângă frontiera cu vecina din nord.

Coreea de Nord a ameninţat în repetare rânduri că va deschide focul împotriva statului din sud, pentru a împiedica trimiterea unor astfel de manifeste.