Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Militantă pentru drepturile omului, judecată în China

militanta-drepturile-omului-judecata-china.jpg

Militanta pentru drepturile omului, Ni Yulan (Foto: Wikipedia)

China se pregăteşte să mai condamne un militant pentru drepturile omului: procesul lui Ni Yulan şi al soţului acesteia, Dong Jiquin are loc joi la Beijing, urmând ca sentinţa să fie anunţată la o dată neprecizată. Dacă va fi condamnată, militanta s-ar alătura unui şir lung de luptători pentru drepturile omului, pedepsiţi cu închisoarea de către autorităţile chineze în ultima perioadă, pe fondul temerilor că revoltele arabe ar putea molipsi China.

Ni Yulan şi soţul ei, Dong Jiqin, au fost arestaţi în aprilie sub acuzaţiile de "provocare de tulburări", "distrugere de bunuri publice" şi "fraudă şi contrafaceri", potrivit procurorilor.

În realitate, militanta a acordat asistenţă juridică mai multor familii, care au căzut victime ale exproprierilor, după ce în urmă cu zece ani, Li Yulan însăşi a rămas pe drumuri, după ce casa ei din Beijing a fost demolată.

Amnesty International a lansat un apel la adresa autorităţilor chineze să îi elibereze pe cei doi soţi, cu atât mai mult cu cât Li Yulan a rămas imobilizată într-un cărucior, după ce picioarele i-au fost zdrobite în perioada detenţiei sale din 2002, când a fost condamnată la un an de închisoare pentru "obstrucţionarea unor acţiuni guvernamentale".

Agenţia France Presse aminteşte că procesul militantei vine la doar o săptămână după ce alt disident cunoscut, scriitorul Chen Wei, a fost condamnat la nouă ani de închisoare şi după ce lunea trecută, Chen Xi, militant care a participat la mişcarea din Piaţa Tiennanmen în 1989, a fost condamnat la zece ani de detenţie.