Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sondaj IRES: Cei mai mulţi români intră pesimişti în 2012

sondaj-ires-cei-mai-multi-romani-intra-pesimisti-2012.jpg

Majoritatea populaţiei se aşteaptă ca anul 2012 să fie dificil.

Cum a fost anul care se încheie pentru români? Institutul IRES a încercat să afle acest lucru, într-un sondaj realizat luna aceasta, pe un eşantion reprezentativ de 1.351 de persoane cu drept de vot, sondaj având o marjă de eroare de 2,7%.

Nemulţumirea creşte: din sondajul IRES reiese că 45% dintre români nu au satisfacţii legate de nivelul de trai din România, în timp ce aproape o treime din populaţie este complet nemulţumită.

În ochii majorităţii românilor, victimele anului 2011 au fost bugetarii şi pensionarii. Doar pentru 12% dintre persoanele intervievate, anul care trece i-ar fi afectat sever pe angajaţii din mediul privat.

Îngrijorarea cea mai mare pentru români în 2011 a fost, se pare, nesiguranţa locului de muncă, menţionată de peste un sfert dintre cei intervievaţi. 17% dintre români s-au temut de boală, 16 procente de creşterea preţurilor şi tot atâţia de scăderea veniturilor.

Potrivit sondajului, 69% dintre români încheie totuşi anul fără datorii neplătite. În general, din sondajul IRES reiese că 63% au evitat să se împrumute anul acesta şi mulţi au făcut puţine investiţii. În topul achiziţiilor s-au situat tot electrocasnicele, achiziţionate de 18% dintre cei intervievaţi şi maşinile, cumpărate de 16 procente din populaţie.

Totuşi, banii au fost puţini, aşa că în 2011, 89% dintre români susţin că nu ar mai fi dat nicio şpagă. Dintre cei care au dat totuşi, 49 de procente spun că plăţile informale ar fi mers către medici şi 17% afirmă că au fost obligaţi să o facă.

În ceea ce priveşte viitorul, românii nu sunt foarte optimişti, jumătate dintre ei considerând că peste un an vor trăi mai prost, majoritatea acestora fiind formată din persoane de peste 50 de ani, cele din mediul rural şi cu un nivel de educaţie scăzut. 79% dintre persoanele intervievate cred că ne îndreptăm într-o direcţie greşită, iar 67 de procente spun că nu vom depăşi criza economică.

În plan personal, 42% spun că 2011 a fost un an rău şi 38 de procente că a fost un an bun. Pentru ca lucrurile să meargă mai bine în România, 74% dintre români susţin schimbarea actualului Guvern în 2012. Pe de altă parte, 53% cred că preşedintele ar trebui să se implice în 2012 la fel de mult în guvernare ca şi în 2011.

Principala prioritate a Guvernului anul viitor ar trebui să fie în opinia a 52% dintre cei chestionaţi crearea locurilor de muncă. 19% dintre români vor investiţii şi 14 procente pariază pe agricultură.

Cercetarea "Anul 2011, între percepţiile românilor, atitudinile faţă de societate, activităţile lor umane şi practicile sociale" a fost realizată de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), prin interviuri telefonice.