Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anul 2011, cel mai sângeros pentru Franţa în Afganistan

anul-2011-cel-mai-sangeros-franta-afganistan.jpg

Soldaţi francezi în Afganistan (Foto: AFP)

Doi soldaţi francezi au fost ucişi joi în Afganistan, într-un atac revendicat de talibani. Cei doi fac parte din contingentul de 3.700 de militari francezi aflat sub comandament NATO în această ţară. Anul 2011 este astfel cel mai sângeros pentru Franţa de când ţara s-a angajat în Afganistan în 2001.

De zece ani, de când se află pe solul afgan, armata franceză a pierdut 78 de soldaţi, dintre care 26 numai de la începutul acestui an, cei mai mulţi în regiunea Kapisa, unde se află o mare parte din trupele franceze.

Decesul ultimilor doi militari a fost denunţat şi condamnat deîndată de Palatul Elysée, chiar dacă talibanii avuseseră timp să-l revendice încă dinaintea comunicatului prezidenţial francez.

"Franţa îşi va continua misiunea pentru a restabili pacea şi stabilitatea în Afganistan", promite Nicolas Sarkozy. În intervenţii separate, premierul Franţei şi ministrul francez al Apărării au subliniat "legăturile de încredere existente între militarii francezi şi cei afgani".

Trebuie spus că ultimii doi soldaţi francezi au fost ucişi de un soldat afgan, în fapt un Taliban, care reuşise să se înroleze în forţele armate ale ţării sale. Mai multe incidente similare, fatale pentru trupele NATO au avut loc în ultimii doi ani.

În afară de uniforma militară, rebelii o adoptă tot mai des şi pe cea poliţienească, atunci când nu reuşesc direct să-şi conducă operaţiunile cu complicitatea forţelor de securitate.

Analiştii se tem că o infiltrare tot mai mare a talibanilor în rândul forţelor armate sau poliţieneşti afgane riscă să pună probleme în viitor. Perspectiva este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât forţele afgane ar trebui să preia ştafeta de la NATO şi să securizeze singure ţara, începând cu sfârşitul lui 2014. Dată de la care mulţi experţi prezic deja un nou război civil, ţinând cont de influenţa tot mai mare pe care o recapătă talibanii, în ciuda impresionantelor forţe occidentale aflate la faţa locului.