Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Irakul, lovit de un val de atentate împotriva şiiţilor

irakul-lovit-un-val-atentate-impotriva-siitilor.jpg

Atentate în Irak (Foto: Reuters/Kareem Raheem)

Cel puţin 68 de persoane au fost ucise şi alte zeci rănite joi la Bagdad, într-o serie de atentate în cartierele şiite ale Capitalei irakiene şi în sudul ţării, anunţă Poliţia. Un dublu atentat cu maşini-capcană a făcut 12 morţi în cartierul Kadhimiya, în nord-vestul oraşului. Alte cel puţin zece persoane au fost ucise în două explozii la Sadr City, în nord-estul Capitalei. În fine, alte zeci de persoane au fost ucise într-un atentat ce a vizat un grup de pelerini şiiţi, lângă oraşul Nassiriya.

Corespondenta RFI la Bagdad, Fatma Kizilboga

Prima explozie a avut loc într-o staţie de autobuz. Modul de operare folosit, adică un vehicul-capcană arată că obiectivul a fost obţinerea unui număr cât mai mare de victime. Persoanele aflate în staţie erau muncitori care aşteptau să fie luaţi de maşină şi duşi la serviciu.

Poliţia spune că bilanţul se poate agrava, în ciuda măsurilor de securitate care au rămas destul de severe de la ultimele atentate petrecute în ajunul Crăciunului.

Violenţele intervin într-un context politic foarte sensibil. Blocul majoritar sunit Irakia boicotează în continuare Parlamentul şi Guvernul, acuzând Executivul că ia decizii fără să ţină cont de părerea Opoziţiei.

În culise, discuţiile continuă pentru găsirea unei ieşiri din criză. O conferinţă naţională urmează a se ţine săptămâna viitoare, pentru restabilirea dialogului.