
Social
Hosni Mubarak, singurul dictator adus în faţa instanţei de primăvara arabă
mubarak-foto-reuters.jpg

Vasile Damian:
„Legea prevede pedeapsa cu moartea în cazul omorului premeditat”, a declarat unul dintre procurori în rechizitoriul său. Altul a estimat că „preşedintele republicii, responsabil de protecţia populaţiei, nu a putut ignora că s-a tras împotriva mulţimii în momentul revoluţiei egiptene”. Ordinul ar fi fost dat pe 27 ianuarie 2011, în ajunul celei mai sângeroase zile a revoltei egiptene care avea să ducă la căderea ex-preşedintelui. Pentru a-şi elabora rechizitoriul, justiţia egipteană spune că a audiat peste 2000 de martori. „Instanţele guvernamentale, dar şi serviciile de informaţii au refuzat în mod deliberat să coopereze cu Parchetul”, a subliniat procurorul.
Considerat responsabil de uciderea manifestanţilor în momentul revoltei de la începutul anului trecut - este vorba de cel puţin 850 de morţi – Mubarak, dar şi alţi şapte foşti înalţi responsabili ai regimului de la Cairo riscă aşadar să fie executaţi. Fostul ministru de interne al lui Mubarak, Habib el-Adli, a fost şi el aspru criticat de procuror. Acesta a estimat însă că un ministru nu ar fi putut da ordin să se tragă asupra civililor fără să fi avut în prealabil undă verde din partea direcţiei politice, adică a lui Mubarak. Procesul fostului preşedinte egiptean şi al celorlalţi şapte acuzaţi a fost suspendat până la începutul săptămânii viitoare.
Prezent în sala tribunalului, ca şi la începutul procesului său pe 3 august - adică întins pe o targă, fiind suferind - Mubarak, astăzi în vârstă de 83 de ani, nu a schiţat niciun gest în momentul citirii rechizitoriului. Trebuie spus că, împreună cu foştii săi colaboratori, el şi-a pledat nevinovăţia. Adversarii săi l-au descris însă de-a lungul procesului drept un „lider tiranic ce a răspândit corupţia şi a ruinat ţara” în timpul celor trei decenii cât a fost la cârma Egiptului.
Hosni Mubarak rămâne pentru moment primul şi singurul lider „victimă a primăverii arabe”, care este judecat în persoană de un tribunal. Odată cu încheierea procesului, egiptenii speră să închidă un capitol dureros al istoriei lor., dar aceste speranţe riscă să rămână deşarte. Ţinând cont de lista martorilor care mai trebuie audiaţi şi de complexitatea capetelor de acuzare, procesul lui Mubarak e încă departe de a se încheia. Ba dimpotrivă, el ar putea dura încă luni, dacă nu ani de zile.