Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vânt puternic şi ninsori, în sudul ţării

Jumătatea de sud a României este puternic afectat de vânt puternic şi ninsori. Meteorologii atrag atenţia că în judeţele Gorj, Vâlcea, Tulcea şi Constanţa vântul suflă sâmbătă cu 60 de km/h. Acelaşi avertisment afirmă că în judeţele Buzău, Prahova, Damboviţa şi Argeş va ninge viscolit, cu rafale ale vântului de până la 80 km/h.

 

Potrivit textului avertizării emise sâmbătă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), până la ora 15.30, în zona de munte a judeţelor Buzău, Prahova, Dâmboviţa şi Argeş vor fi "ninsori viscolite cu rafale ale vântului de 70-80 km/h".

Totodată, în judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Giurgiu, Teleorman, Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, până la ora 15.30 "se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale ce vor depăşi local 50 km/h".

Un bărbat a murit, în judeţul Călăraşi, după ce un copac rupt de vânt a căzut peste mașina sa.

Vineri, ANM a emis o atenţionare meteo potrivit căreia de vineri seară până sâmbătă seară va ninge viscolit la munte, în sud-estul Transilvaniei şi în Moldova, iar în sud şi sud-est va ploua. Vântul va sufla în rafale care vor depăşi 90 de kilometri pe oră, viscolind sau spulberând zăpada, în special în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali.

Ninsorile viscolite vor fi trecătoare în Moldova, îndeosebi sâmbătă. În sud şi sud-est va ploua, cantităţile de apă depăşind izolat 25-30 de litri pe metru pătrat.

În mai multe judeţe ale ţării, în urma furtunii mai mulţi copaci au căzut pe soşele sau pe maşini, câteva gospodării au fost inundate, iar mai multe localităţi au rămas fără curent electric.