Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


31 de poliţişti din Capitală, urmăriţi penal pentru corupţie

untitled.jpg

82 de mandate de aducere şi 30 de autorizaţii de percheziţie au fost solicitate Tribunalului Bucureşti în acest caz

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale faţă de 31 de poliţişti din segmentul de patrulare pentru mită, abuz în serviciu, complicitate la proxenetism şi prostituţie, favorizarea infractorului, lipsire ilegală de libertate sau tortură, informează marţi Parchetul Capitalei, într-un comunicat. Poliţiştii din cadrul celor două secţii au fost supravegheaţi timp de mai multe luni, în cadrul unei anchete derulate de Direcţia Generală Anticorupţie. Până marţi seara, au fost reţinuţi 28 poliţişti pentru 24 de ore. Ei vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

82 de mandate de aducere şi 30 de autorizaţii de percheziţie au fost solicitate Tribunalului Bucureşti în acest caz. Instanţa de judecată a admis toate propunerile formulate de procurori, se arată în comunicatul Parchetului.

În ceea ce priveşte abaterile poliţiştilor detaşaţi pe drumurile publice, aceştia selectau în trafic autoturisme scumpe. Şoferii acestora fie erau surprinşi încălcând legea, fie erau opriţi sub diferite pretexte. Odată stabilită o sancţiune pentru contravenţia sau infracţiunea descoperită, poliţiştii pretindeau bani sau foloase de la şoferul vizat pentru a nu constata fapta comisă, pentru a nu aplica sancţiunea sau pentru a nu face alte demersuri legale. La sfârşitul turei, agenţii împărţeau banii obţinuţi, sume cuprinse între 50 şi 600 de lei.

Din ancheta procurorilor anticorupţie mai rezultă că un alt grup de poliţişti se deplasa periodic în zonele din raza de competenţă în care se desfăşurau activităţi de prostituţie şi proxenetism. Unii dintre poliţişti cunoşteau bine proxeneţii şi prostituatele, de la care primeau periodic sume de bani – o „taxă de protecţie” pentru ca oamenii de ordine să nu constate faptele şi să nu aplice sancţiuni.

În unele cazuri, poliţiştii anchetaţi cereau sume de bani de la prostituate surprinse în flagrant. Când nu îşi atingeau acest scop, agenţii foloseau „mijloace violente de natură să intimideze persoanele vizate şi să le asigure în continuare controlul asupra activităţilor de prostituţie şi proxenetism, precum şi veniturile aferente”, se mai arată în comunicatul Parchetului.

Şeful Poliţiei Capitalei, chestorul Viorel Vasile, a comentat că „Poliţiştii corupţi sau cei care nu îşi fac treaba trebuie să conştientizeze că, mai devreme sau mai târziu, vor plăti.” Chestorul a precizat că a fost detaşată o serie de poliţişti de la alte secţii ale Capitalei care să asigure serviciul de ordine publică - de patrulare - în cadrul secţiilor 1 şi 3.