Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Romii din Bulgaria şi imigraţia ilegală

tabara-romi-imigranti-foto-reuters.jpeg

Tabără de romi imigranţi. Foto: Reuters

Un număr tot mai mare de familii de romi bulgari pleacă în ultimele săptămâni în Elveţia, Germania şi Franţa, informează cotidianul Mariţa din Plovdiv. O parte din romi încearcă să obţină azil politic în Elveţia afirmând că în Bulgaria sunt supuşi discriminării.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:

Aici. opiniile despre discriminarea romilor sunt împărţite în două. Mai multe organizaţii nonguvernamentale atrag atenţia asupra şomajului, care este de trei ori mai mare în rândul romilor decât în cazul bulgarilor, şi a gradului de sărăcie - mult mai mare la romi. În condiţiile crizei, statul – care respinge ipoteza discriminării – alocă mai puţine fonduri pentru ajutorarea romilor. În 2011, de pildă, a fost redus numărul programelor de angajare temporară din care primesc bani o parte din şomerii romi.

Poliţia şi procuratura şi-au intensificat acţiunile împotriva crimei organizate, ceea ce a dus la arestarea unor capi ai clanurilor de romi, printre care aşa zisul ţar Kiro. Trei lideri locali ai romilor din zona Plevnei sunt anchetaţi într-un caz de premeditare a unor asasinate. Inclusiv această anchetă este privită ca un fel de discriminare pe fundalul pasivităţii demonstrate faţă de ceilalţi capi ai crimei organizate.

Majoritatea analiştilor cred însă că la baza imigraţiei romilor spre ţări din Europa Occidentală stau motive economice. Romii găsesc mai uşor de muncă în ţările scandinave şi în Germania. Cu liberalizarea pieţei de muncă în Italia şi Spania, şi aceste ţări vor deveni atractive.

Concret, în cazul celui mai mare cartier de romi din Bulgaria – Stolipinovo, din Plovdiv –, acesta a fost întodeaună o sursă importantă de imigranţi. Romii din Stolipinovo vorbesc limba turcă şi asta îi ajută să se stabilească în Germania, Belgia sau Olanda - ţări în care există mari comunităţi turce. Crima organizată din cartierul Stolipinovo deţine monopolul asupra prostituţiei şi furturilor în Europa Occidentală. Un singur exemplu – nora-aşa zisului ţar al romilor Kiro a fost arestată pentru furt de buzunare la Paris.

Legat de imigraţia ilegală, cotidianul 24 de ore din Sofia informează că femeile rome din Bulgaria au devenit o marfă convertibilă în Egipt după căderea regimului Mubarak. A fost creată o reţea de trafic de persoane în Uniunea Europeană prin căsătorii false cu ţigănci bulgare. Aşa zisele soţii de împrumut s-au transformat într-o afacere profitabilă care aduce zeci de mii de euro capilor crimei organizate, pe urma egiptenilor dornici de a se stabili în UE. Zeci de egipteni au obţinut vize evocând ca motiv căsătoria cu o bulgăroaică. Falsele neveste s-au şi prezentat la ambasada bulgară din Cairo.

 
Petio Petkov: Romii din Bulgaria şi imigraţia ilegală