Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnalist francez, ucis în Siria

jurnalist-francez-ucis-siria.jpg

Jurnalistul francez ucis în Siria, Gilles Jacquier (Foto: AFP/Kenzo Tribouillard)

Un jurnalist francez, Gilles Jacquier, a fost ucis în Siria, mai precis în orasul Homs, în contextul în care armata pare să fi tras cu obuze împotriva unor poziţii ale insurgenţilor. Gilles Jacquier este primul ziarist occidental ucis în Siria de la începutul revoltelor împotriva regimului de la Damasc, pe 15 martie.

Gilles Jacquier era "grand reporter" şi lucra din 1999 pentru canalul francez public France 2. El a mai efectuat reportaje în alte zone de conflict sau sensibile, precum Irak, Afganistan, Kosovo sau Israel. Multe dintre reportajele sale au fost difuzate în Franţa, în cadrul unei emisiuni foarte urmărite de public, "Envoyé Spécial" ("Trimis special").

Gilles Jacquier se afla la Homs cu un grup de jurnalisti care primise autorizaţia din partea regimului sirian de a se deplasa în respectiva regiune. Homs este unul din oraşele în care revoltele sirienilor au luat formele dintre cele mai decise şi chiar dintre cele mai violente. Din surse locale, mai precis ale Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, se precizează că alături de ziaristul francez şi-au mai pierdut viaţa în contextul aceluiaşi atac şase sirieni. Potrivit Agenţiei France Presse, un jurnalist belgian ar figura printre răniţi.

Parisul a reacţionat imediat şi a cerut să fie elucidate circumstanţele morţii ziaristului francez. Şeful diplomaţiei franceze, Alain Juppé, a semnat un comunicat în acest sens, adăugînd că Franţa condamnă "acest act odios". Parisul mai cere autorităţilor siriene să asigure securitatea ziariştilor internaţionali, care lucrează pe teritoriul Siriei şi să protejeze această libertate fundamentală care este libertatea de a informa.

Reamintim că de la începutul contestaţiilor din Siria, în jur de cinci mii de persoane au murit, pe fondul represiunilor de care se face vinovat regimul încarnat de preşedintele Bashar al-Assad. Ziariştii occidentali nu sunt în nici un caz bineveniţi în Siria, mai ales în contextul în care regimul de la Damasc recurge la teoria "complotului" străin, pentru a explica originea contestaţiilor şi a justifica reprimarea lor violentă.