Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vasile Astărăstoae: „Argumentele lui Raed Arafat ne-au convins”

va.jpg

Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae

„Argumentele lui Raed Arafat ne-au convins”, dar există şi alte aspecte importante în noua Lege a Sănătăţii care trebuie analizate, spune la RFI preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae. El a participat joi la primele dezbateri organizate de Ministerul Sănătăţii cu privire la proiectul care a generat dispute, demisii şi demiteri în ultimele zile. Preşedintele Colegiului spune la RFI că documentul ar trebui analizat şi că nu ar trebui să intre în vigoare mai devreme de anul 2014. „Îi recomand preşedintelui Băsescu să fie mediator, nu cel care creează conflicte“, adaugă Astărăstoae.

„Este o modificare radicală a sistemului. Tocmai din acest motiv, trebuie să avem mare atenţie, pentru că s-ar putea ca mai binele să fie răul binelui. Este un subiect pe care a apărut o stare conflictuală, creeată artificial. Recomand preşedintelui să fie mediator şi să nu fie cel care creează conflicte. Argumentele lui Raed Arafat ne-au convins, dar nu acesta este subiectul principal: este o lege care trebuie să fie dezbătută pentru că este una dintre cele mai importante legi, care poate să influenţeze viaţa tuturor cetăţenilor din România”, subliniază preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Subsecretarul de stat Raed Arafat şi-a dat demisia marţi, după ce preşedintele Băsescu i-a spus să plece din funcţie dacă nu e de acord cu legea aflată în dezbatere publică. Joi, un consilier onorific numit în locul lui, Tudor Ciuhodaru, a fost demis de ministrul Sănătăţii, după ce premierul a anunţat că a ales alte două persoane – un secretar şi un subsecretar de stat în locul şefului SMURD. Ciuhodaru fusese ales de ministrul Ladislau Ritli cu mai puţin de 48 de ore înainte. Ministrul motiva miercuri că, în lipsa unor specialişti în domeniu, preferă un consilier în locul subsecretarului de stat Arafat.

Proiectul noii Legi a Sănătăţii – într-o formă destul de vagă şi extrem de controversată – a fost publicat între Crăciun şi Anul Nou, iar termenul de dezbatere urma să se încheie peste două săptămâni. Pe fondul disputelor, Ministerul a anunţat că va prelungi termenul limită şi a organizat primele consultări reale pe tema legii – una din cele mai importante din ultimii zece ani. La dezbaterile de joi au participat reprezentanţii Colegiilor Medicilor, Farmaciştilor şi Stomatologilor.

 
Ioana Haşu a stat de vorbă cu Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România despre proiectul controversat: