Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scapă Anders Breivik de închisoare?

Autorul atacurilor de anul trecut din Norvegia, Anders Breivik, refuză să coopereze cu psihiatrii. Aceştia au fost desemnaţi de Tribunalul din Oslo să reexamineze stărea mentală a extremistului care a ucis 77 de persoane în iulie 2011. La finalul anului trecut, o comisie de expertiză a decis că Breivik este schizofrenic şi că locul său este mai de grabă într-un spital specializat decât la închisoare.

 

"Breivik apreciază că primul raport psihiatric era greşit în proporţie de 80%", a explicat avocatul Geir Lippestad.

"El nu crede că psihiatrii au cunoştinţele necesare pentru a-l înţelege", a precizat un alt avocat.

Tribunalul din Oslo a ordonat, vineri, o nouă expertiză psihiatrică a autorului atacurilor comise pe 22 iulie 2011 în Norvegia, Anders Behring Breivik, declarat iresponsabil din punct de vedere penal, conform primei expertize.

"Gravitatea dosarului necesită examinarea din nou a responsabilităţii penale a lui Behring Breivik", a declarat judecătorul Wenche Elizabeth Arntzen.

Doi noi experţi, Agnar Aspaas şi Terje Toerrisen, urmează să se pronunţe în legătură cu sănătatea mentală a extremistului în vârstă de 32 de ani, responsabil de moartea a 77 de persoane.

La sfârşitul lunii noiembrie, primele expertize realizate de tribunalul din Oslo concluzionau că Behring Breivik era psihotic, suferind de "schizofrenie paranoică", fiind deci iresponsabil din punct de vedere penal.

Dacă aceste concluzii vor fi confirmate, Behring Breivik va fi pasibil de internarea într-o secţie de psihiatrie.

Raportul, aprobat de o comisie medico-legală, a fost aspru criticat în Norvegia, stârnind controverse puternice, mai ales în contextul în care Behring Breivik pregătise cu minuţiozitate atacurile.