Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bastoane și gaze lacrimogene în Piața Universității

bastoane-gaze-lacrimogene-piata-universitatii.jpg

Manifestaţie în Piața Universităţii din Bucureşti

Proteste violente au avut loc sâmbătă seară în Piața Universității din București. Câteva sute de oameni au ieșit în stradă, invocând diverse probleme sociale. Manifestația a degerat însă, când unii protestatari au atacat jandarmii cu pietre. Forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene.

Oameni de toate vârstele, dotați cu drapele găurite în dreptul stemei, ca la Revoluție și pancarte scrise cu carioca. Manifestația a început la ora 14, când aproximativ patru sute de oameni s-au adunat în Piaţa Universităţii. Manifestanții de toate vârstele au invocat diverse probleme sociale, de la salariile mici și pensiile reduse, la reforma din sănătate. Protestatarii au scandat lozinci pentru demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului.

Situația a luat altă întorsătură în jurul orei 18, când protestatarii au ieşit în bulevardul Nicolae Bălcescu, blocând traficul rutier dinspre Piaţa Romană spre Universitate. Apoi, unii manifestanţi au decis să plece spre Palatul Cotroceni, iar alţii au hotărât să rămână în Piața Universității.

Ulterior, situația a degenerat, în momentul în care un jandarm a fost lovit cu o piatră în cap, primind îngrijiri la fața locului.

Riposta jandarmilor

În urma acestui incident, jandarmii și-au pus pe cap căștile de protecție. Televiziunile de știri transmit că forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și că potrivit Jandarmeriei, printre manifestanți s-ar fi aflat și șefii galeriilor unor echipe de fotbal.

Agențiile de știri și televiziunile vorbesc de existența mai multor răniți, în urma acestor violențe.

Purtătorul de cuvânt al Jandameriei Bucureşti, Georgian Enache, a declarat că jandarmii nu sunt prezenţi în Piaţa Universităţii pentru a lua măsuri contra protestatarilor, ci pentru a asigura ordinea publică.

Totuşi, organizatorii manifestației vor fi identificaţi, urmând a fi sancţionaţi ulterior, conform legii.

Acţiunea de protest a fost gândită iniţial ca una de solidaritate cu medicul Raed Arafat, care și-a dat demisia din postul de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, din cauza disputei cu președintele Traian Băsescu, pe tema legii sănătății. Ulterior, oamenii au început să scandeze lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu și a Guvernului, invocând mai multe probleme sociale.