Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine s-a răfuit de fapt în Piața Universității?

cine-s-rafuit-fapt-piata-universitatii.jpg

Proteste în Piața Universității

Cine câștigă și cine pierde de pe urma violențelor din Piața Universității? Ceea ce a pornit ca o mișcare pașnică de protest în sprijinul medicului Raed Arafat s-a transformat într-un miting violent, care a avut aproape toate ingredientele: pietre în capul jandarmilor, gaze lacrimogene în ochii manifestanților, lozinci anti-Băsescu și anti-Guvern.

Protestele din Piața Universității nu au dus lipsă de momente desprinse parcă dintr-un film prost: în timp ce scutierii împărțeau bastoane în stânga și-n dreapta, unii manifestanți împărțeau flori jandarmilor!

La o prima vedere, nu e foarte clar de ce au ieșit oamenii în stradă. Inițial, protestul s-a vrut a fi o mișcare socială în sprijinului doctorului Raed Arafat, care a demisionat recent din postul de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, în urma disputei cu președintele Traian Băsescu, pe tema legii sănătății.

Da, dar cine s-a uitat sâmbătă seară la orice televiziune de știri (mai puțin la TVR, unde cânta Corina Chiriac la emisiunea ”În trecerea anilor”, la ora la care jandarmii se băteau cu manifestanții(!?); noroc cu TVR Info, care și-a făcut treaba profesionist) a putut constata că de fapt oamenii au ieșit în stradă pentru cu totul altceva. Un domn îmbrăcat modest se plângea de lipsa locurilor de muncă, o doamnă între două vârste denunța reducerea salariilor cu 25%, deși acest lucru s-a întâmplat cu multe luni în urmă, iar o femeie puțin isterică avea ce avea cu Elena Udrea...

În tot acest timp, niște puștani cu fulare la gură (nu ca să nu facă amigdalită, ci pentru a nu fi recunoscuți de jandarmi) aruncau bucăți de bordură și semne de circulație în scutieri. Unde am mai văzut oare asta? A, da, la marile derby-uri din campionatul intern de fotbal! Mai țineți minte meciul de acum câțiva ani dintre rivalele de moarte CFR Cluj și Universitatea Cluj, când suporterii s-au luat la bătaie pe stradă, iar un jandarm și-a luat niște picioare în gură, ca-n filmele cu Van Damme, de la un huligan? Dar întâlnirile dintre Steaua și Dinamo, terminate în mod tradițional cu bătăi de stradă, bastoane pe spinare și gaze lacrimogene?

Jandarmeria spune acum că cei care au provocat violențele de sâmbătă seară din Piața Universității ar fi de fapt șefi ai unor galerii. În aceste condiții, nu putem să nu ne întrebăm cine și pentru ce anume a protestat?! A fost o reglare de conturi între huliganii de pe stadioane și ”prietenii” lor, jandarmii? Sau pur și simplu s-a epuizat rezerva de răbdare a populației săturate de sărăcie și măsurile de austeritate? Nu cumva prezența așa-numiților huligani aruncă în aer întregul demers, democratic până la urmă, chiar și fără autorizație de miting, acela de a-ți cere drepturile în stradă?

Cine câștigă de pe urma acestor proteste? În nici un caz Raed Arafat, a cărui imagine a fost asociată inițial cu aceste manifestații de stradă, fără voia sa. Și nici președintele Traian Băsescu, pentru că unii ar putea spune că este autorul moral al ieșirii oamenilor în stradă, din cauza disputei cu medicul palestinian.

Nu are de pierdut oare democrația, în condițiile în care o manifestație pașnică ce avea să scoată societatea civilă din letargie a fost ”confiscată” brutal de câțiva tineri care aveau de plătit niște polițe mai vechi jandarmilor? Doar nu-și închipuie cineva că domnul îmbrăcat modest sau doamna între două două vârste au smuls bucăți din bordură și s-au cățărat pe stâlpi, ca să smulgă semnele de circulație, pentru a le arunca apoi în capul jandarmilor, nu?!