Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nou apel la încetarea violenţelor în Siria

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a cerut duminică preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad, să înceteze "uciderea concetăţenilor", făcând referire la reprimarea sângeroasă a revoltei populare începute în martie 2011. "Cei care folosesc forţa au doar de pierdut. Într-o bună zi vor fi abandonaţi de popor", a continuat Ban Ki-moon.

 

Secretarul general ONU efectuează o vizită de trei zile în Liban. Ban Ki-moon afirma ieri că Siria tinde să o ia pe "un drum periculos".

Ban Ki-moon şi Ahmet Davutoglu, prezenţi în capitala libaneză la o conferinţă ONU asupra democraţiei în lumea arabă, s-au întâlnit sâmbătă seara şi au "discutat despre o serie de dosare regionale, în special despre situaţia din Siria, dar şi din Iran şi Cipru", se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Martin Nesirky.

"Secretarul general a afirmat că turnura periculoasă pe care o ia criza din Siria este o sursă de mare îngrijorare", a adaugat Nesirky.

Pe de altă parte, Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a promulgat o lege privind o "amnistie generală pentru infracţiunile comise în timpul evenimentelor" care afectează

Conform Naţiunilor Unite, acţiunile de reprimare din Siria, iniţiate încă din martie 2011, s-au soldat până acum cu aproximativ 5.000 de morţi. Dar autorităţile siriene nu recunosc amploarea mişcării de contestare, denunţând un "complot străin" împotriva Siriei.