Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliere pentru persoanele agresate de autorităţi în timpul protestelor

marile-confederatii-sindicale-sustin-obiectivele-romanilor-care-au-iesit-sa-protesteze-pasnic-strada.jpg

Marile confederaţii sindicale susţin obiectivele celor care au protestat paşnic în ultimele zile. Foto: Eduard Vasilică, RFI

Sindicatele din poliţie, sănătate şi educaţie ameninţă şi ele cu proteste, în cea de a patra zi de manifestaţii paşnice din ţară şi mai puţin paşnice din Capitală. Între timp, persoanele care consideră că ar fi fost agresate de către autorităţi pe durata manifestaţiilor din Bucureşti pot beneficia de consiliere şi asistenţă juridică gratuită din partea Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului - FACIAS. Organizaţia se pune la dispoziţia celor care solicită sprijin şi pot dovedi că Jandarmeria şi-a depăşit atribuţiile legale în cazul lor, după cum explică la RFI directorul executiv al FACIAS, Oana Florea.

Directorul executiv al FACIAS, Oana Florea, intervievată de Lea Berzuc

AscultăDownload

"Considerăm că dreptul la libera exprimare trebuie să fie garantat. Noi toţi am văzut imagini cu persoane decente, persoane educate, civilizate, care stăteau pur şi simplu pe trotuare şi scandau lozinci. De aceea, jandarmii care se fac vinovaţi de astfel de violenţe trebuie să răspundă, conform legii penale. Persoanele care nu au făcut, practic, decât să fie acolo şi să-şi exprime nemulţumirea şi au fost verificate abuziv, amendate sau lovite de către jandarmi, consideră că au martori care să indice faptul că ei nu s-au făcut vinovaţi de acte de vandalism, pot fi consiliaţi de către consilierii noştri", precizează Oana Florea.

Sindicatele ameninţă cu noi proteste

Între timp, sindicatele din poliţie ameninţă cu proteste, în cazul în care ministrul de resort, Traian Igaş, nu acceptă să discute revendicările lor săptămâna aceasta. Preşedintele sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu, spune la RFI că revendicările – care privesc acordarea unor drepturi – sunt vechi şi că dialogul nu mai poate fi evitat. Preşedintele Pro Lex mai precizează că, dacă vor avea loc, aceste proteste ale poliţiştilor vor fi separate de protestele din ultimele zile.

Preşedintele sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu

AscultăDownload

De altfel, marile confederaţii sindicale susţin obiectivele românilor care au ieşit să protesteze paşnic în stradă în ultimele zile împotriva "distrugerii statului social" şi pentru "înlăturarea atitudinilor dictatoriale şi reîntoarcerea la democraţie". Şi sindicaliştii din sănătate şi educaţie anunţă că se vor alătura manifestaţiilor împotriva actualei puteri.

Cartel Alfa consideră că guvernul ar trebui să îşi depună demisia după aceste proteste care sunt „consecinţa politicilor lui": în ochii celor 52 de organizaţii sindicale afiliate Cartel Alfa, guvernul s-ar face responsabil de ignorarea tuturor principiilor democratice "prin asumarea răspunderii pe legi de importanţă majoră pentru societate, pentru a eluda dezbaterea publică, prin minimalizarea şi desconsiderarea societăţii civile. (…) În condiţiile în care vocea sindicatelor reprezentative, a societăţii civile, a partenerilor sociali nu a fost niciodată luată în seamă tensiunile sociale s-au accentuat şi acutizat devenind greu de controlat în acest moment", subliniază sindicaliştii. Şi CNSRL Frăţia recomandă membrilor săi să susţină manifestaţiile paşnice "prin toatele mijloacele democratice pentru atingerea obiectivului major al protestului: înlăturarea atitudinilor nedemocratice şi reîntoarcerea la democraţie". La Iaşi, în Covasna şi nu numai, sindicatele din sănătate şi educaţie au anunţat că se vor solidariza cu protestatarii şi vor organiza mitinguri de susţinere.