Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PDL, refuzat de ONG-uri. APADOR-CH: „Nu vrem să facem imagine sistemului”

univ-11.jpg

Protest în Piaţa Universităţii, duminică, 15 ianuarie. Foto: Laurenţiu Diaconu-Colintineanu

ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent CJI, Societatea Academică din România SAR şi Asociaţia Miliţia Spirituală protestează faţă de comasarea alegerilor, corupţia şi ineficienţa din sistemul sanitar, periclitarea SMURD, ineficienţa gestionării fondurilor europene, subfinanţarea educaţiei în favoarea armatei şi a serviciilor secrete. În contextul protestelor de stradă, PDL a decis să înceapă un dialog pe trei paliere. ONG-urile anunţă însă că nu vor participa la consultările cu societatea civilă iniţiate de PDL. Printre acestea se află APADOR-CH, SAR, Active Watch şi CJI. Diana Hatneanu, director executiv al APADOR-CH, spune la RFI că organizaţiile consideră invitaţia la dialog a PDL drept una „pur formală”:

Sunt 26 de organizaţii neguvernamentale care, până în acest moment, s-au alăturat acestei poziţii. Nu dorim să facem imagine sistemului, să fim exploataţi în scopuri pur politice, pentru că apreciem această invitaţie la dialog drept pur formală.

În primul rând, au fost nenumărate invective la adresa persoanelor din piaţă, inclusiv a celor care manifestau paşnic şi aveau nişte revendicări foarte clare, ori noi considerăm că un dialog cu societatea civilă nu are cum să pornească de pe aceste poziţii. Deci aşteptăm în primul rând nişte scuze în această privinţă”, explică directorul executiv al APADOR-CH.

Dialogul pe trei paliere dorit de PDL presupune ca ministrul de Externe, Teodor Baconschi, să se ocupe de structurile civice, secretarul general al PD-L, Ioan Oltean, de structurile sindicale, iar premierul Emil Boc - de dialogul cu partidele politice. 

 
Directorul executiv APADOR CH, Diana Hatneanu, intervievată de Liliana Simionescu