Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sindicatele din învăţământ se alătură mişcărilor de protest

dascalii-sunt-tot-mai-nemultumiti-iau-calcul-ideea-unei-greve-generale-ce-s-ar-declansa-luni-23.jpg

Dascălii sunt tot mai nemulţumiţi şi iau în calcul ideea unei greve generale ce s-ar declanşa luni, 23 ianuarie

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar pichetează vineri sediul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Între orele 15 şi 16, sunt aşteptate aici 300 de persoane afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Spiru Haret şi Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN). După acţiunea de la MECTS, sindicaliştii merg în Piaţa Universităţii, unde se alătură manifestanţilor prezenţi pentru a noua zi de proteste.

Pe lista nemulţumirilor, sindicaliştii menţionează bugetul insuficient pentru Educaţie, salariile rămase la acelaşi nivel de la ajustarea de 25% din 2010, dar şi practica asumării Guvernului pe proiecte esenţiale pentru educaţie, aşa cum explică la RFI secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Pop.

Care sunt nemulţumirile dascălilor şi angajaţilor din învăţământ, potrivit secretarului general FSLI, Liviu Pop:

  • Bugetul insuficient alocat pe anul în curs, respectiv 2,3% din PIB, în condiţiile în care, prin Legea Educaţiei trebuie alocat un procent de 6% din PIB.

  • Faptul că salariile profesorilor şi ale angajaţilor din învăţământ nu au revenit la nivelul fixat înainte de reducerea cu 25%;

  • Eşalonarea hotărârilor plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială, până în anul 2016, „ceea ce nu este corect”;

  • Practica asumării răspunderii guvernamentale pe proiectele esenţiale pentru învăţământ, respectiv Legea Educaţiei, Codul Muncii, Legea Dialogului social, Legea Pensiilor şi Legea Salarizării.

Secretarul general FSLI, Liviu Pop, intervievat de Ella Moroiu

AscultăDownload

Pe lângă aceste nemulţumiri, sindicatele au o problemă suplimentară, şi anume „Ultima găselniţă a domnului Funeriu, aceea de a impune sistemului de învăţământ preuniversitar imposibilitatea reţinerii cotizaţiei de sindicat pe statul de plată. Suntem în momentul de faţă singura organizaţie sindicală din România care nu poate să-şi desfăşoare corect activitatea: în orice alt domeniu cotizaţia se poate reţine, doar în învăţământ nu. De ce e important acest lucru: pentru că noi cheltuim foarte multă energie, timp şi bani pentru a face dovada că colegii noştri sunt membri de sindicat, în condiţiile în care avem foarte multe procese cu MECTS pe rol, şi aşa cum bine se ştie, aproximativ 8 miliarde de lei sunt datoriile pe care acesta le are către dascălii din România în urma proceselor câştigate de sindicate”, explică secretarul general FSLI, Liviu Pop.

În condiţiile în care ideea unui acord cu reprezentanţii ministerului pare departe, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ îşi consultă zilele acestea membrii în vederea declanşării grevei generale, ce ar putea fi programată pentru luni, 23 ianuarie.