Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezertorii sirieni s-au retras din oraşul Duma

Soldaţii dezertori sirieni s-au retras din oraşul Duma, situat la 20 de kilomeri de capitala Damasc, după ce au preluat pentru scurt timp controlul asupra acestuia sâmbătă seara, a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO).

"Grupuri de soldaţi dezertori s-au retras din Duma şi au revenit la baza lor", a precizat organizaţia cu sediul în Marea Britanie, într-un comunicat difuzat la Nicosia, fără a preciza motivul acestei retrageri în cursul nopţii.
Sâmbătă seara, grupuri de dezertori "au preluat controlul asupra tuturor cartierelor oraşului", după "lupte violente cu forţele de securitate siriene", anunţase anterior preşedintele OSDO, Rami Abdel Rahman, citând militanţi de la faţa locului.
Nici o informaţie din surse independente nu era disponibilă pe tema acestor lupte, presa străină având interdicţie de a se deplasa în aceste zone.
Conform OSDO, confruntările au izbucnit după ce membri ai forţelor de securitate au ucis patru civili în momentul în care au deschis focul asupra oamenilor care participau la funeralii, sâmbătă după-amiază.
Nouă militari sirieni au fost ucişi sâmbătă în confruntări cu dezertori în oraşul Maaret al-Numan, în centrul Siriei, a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), citat de AFP.
"Patru ofiţeri şi cinci soldaţi ai armatei siriene au fost ucişi sâmbătă de dezertori, în cursul confruntărilor din apropierea unui baraj militar la Maaret al-Numan", a declarat drectorul OSDO, Rami Abdel Rahman, citând un ofiţer disident.
Un dezertor a fost de asemenea ucis în cursul acestor confruntări, a adăugat el.