Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU este îngrijorată de situaţia din Libia

onu-este-ingrijorata-situatia-libia.jpg

ONU este preocupată de situaţia din Libia (Foto: Reuters/via Reuters TV).

Miliţiile libiene fac legea în ţară şi nu se supun niciunei autorităţi. Mii de persoane ar fi încarcerate în centre secrete de detenţie, în timp ce Guvernul interimar se chinuie să se afirme ca autoritate în ţară.

Consiliul de Securitate al ONU a primit informaţii despre recente violenţe la Tripoli, Bani Walid şi Benghazi, care confirmă haosul ce domneşte în Libia după detronarea regimului Gaddafi. Raportorul special al ONU în Libia, Ian Martin, a confirmat într-un raport că schimburile de focuri dintre revoluţionari şi locuitori înarmaţi ai oraşelor respective au fost prezentate drept ciocniri cu elemente de rezistenţă pro-Gaddafi. Dezinformarea este menită a justifica detenţia a peste opt mii de persoane, în condiţii despre care ONU nu poate furniza detalii deocamdată.

Lipsa controlului asupra miliţiilor libiene este dovada contextului dificil în care noul Guvern libian încearcă să păşească timid în perioada de tranziţie. Dictatura a fost înlăturată, dar viaţa libienilor nu se poate încă descotorosi de moştenirea fostului regim. Raportorul ONU a descris o situaţie în care instituţiile statului sunt fie slabe, fie complet absente, iar lunga absenţă a formaţiunilor politice şi a unor organizaţii civice face tranziţia şi mai grea.

Ian Martin a confirmat şi unele măsuri de demobilizare a foştilor combatanţi, dar în condiţiile în care armele sunt la discreţia tuturor şi în care miliţiile nu au o structură de comandă bine definită, Guvernului îi este şi mai greu să câştige legitimitatea necesară pentru a guverna eficient.

Între timp, Înaltul Reprezentant al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a deplâns situaţia din centrele de detenţie. Estimările agenţiei sale arată existenţa a circa 8.500 de prizonieri în 60 de închisori improvizate cunoscute. Majoritatea deţinuţilor este acuzată de partizanat pro-Gaddafi. Lipsa unui control guvernamental riscă să favorizeze tortura şi alte practici interzise.

Navi Pillay a cerut autorităţilor libiene să preia controlul asupra acestor centre de detenţie şi să grăbească proceduri judiciare corecte pentru toţi cei încarceraţi. Ministrul libian al Apărării, care este responsabil de negocierile din Bani Walid a declarat că situaţia în acel oraş ar fi stabilă în prezent. Locuitorii afirmă că 90% din localitate se află sub controlul miliţiilor rebele. Forţele Consiliului Naţional de Tranziţie au înconjurat oraşul şi au staţionat armament greu. Oficial, trupele guvernamentale sunt acolo ca să "negocieze".