Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul scoate armata pe stradă. Codul portocaliu de viscol, prelungit

Codul portocaliu de viscol şi ninsori a fost prelungit joi după ora 18. Autorităţile au decis să scoată armata în stradă, pentru a ajuta la operaţiunile de deszăpezire. Sute de oameni sunt captivi în propriile maşini, pe diverse şosele.

Drumuri naţionale blocate, sute de oameni blocaţi ore întregi pe şosele, 28 de curse aeriene anulate, sute de unităţi de învăţământ închise, peste 30 de trenuri anulate şi copaci prăbuşiţi din cauza vântului puternic. Aşa arăta joi la prânz zona de sud şi sud-est a României, puternic afectată de viscol şi ninsori.

Premierul Emil Boc a anunţat că trimite armata pe stradă, să ajute la deszăpezire. Şeful Executivului a cerut miniştrilor Apărării şi Transporturilor să folosească echipamentele armatei, inclusiv tancuri cu şenile, în cazuri de urgenţă. Astfel de situaţii sunt înregistrate în judeţele Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi.

Viscol

Emil Boc, prim-ministru

AscultăDownload

"De azi noapte, am dispus în discuţiile cu miniştrii de Interne şi Transporturilor să utilizeze şi infrastructura armatei, pentru a ajuta la deszăpezire şi, acolo unde este posibil, cu maşinile sau tancurile cu şenile, pentru a interveni în situaţii de urgenţă", spune prim-ministrul, la finalul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

De partea sa, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, recomandă populaţiei să folosească numărul 112 doar în cazuri de urgenţă. Raed Arafat precizează că joi dimineaţă au fost blocate în zăpadă 15 ambulanţe cu trei pacienţi, iar în unele cazuri de urgenţă, cum ar fi naşteri, ambulanţele nu au putut interveni.

Viscol

Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii

AscultăDownload

"Fac un apel către populaţie să folosească apelul 112 doar în cazuri de urgenţă", declară medicul. Până la ora asta, nu există informaţii despre vreun deces.

 

Codul portocaliu de viscol, prelungit

 

Între timp, codul portocaliu de viscol a fost prelungit joi după ora 18, în anumite zone, precum Călăraşi, Brăila, Galaţi şi Tulcea.

În Bucureşti, zăpada şi viscolul au făcut ca nici un autobuz să nu mai meargă la aeroportul Otopeni în prima parte a zilei. Ulterior, în jurul prânzului, autobuzele au revenit la traseele normale, potrivit unui purtător de cuvânt al RATB.

Viscolul a perturbat şi traficul feroviar. Trenurile de călători au întârzieri în medie de o oră la sosirea şi plecarea din staţii, iar circa 30 de garnituri au fost anulate joi din cauza ninsorii şi a viscolului.

În plus, un tren cu peste 120 de călători, care mergea de la Constanţa la Bucureşti a deraiat joi dimineaţă, în zona Mostiştea, între Fundulea şi Săruleşti, din cauza zăpezii. Trenul nu s-a răsturnat, ci doar a sărit de pe şine.

Viscol

Teodora Cumpănaşu, meteorolog de serviciu la ANM

AscultăDownload

Viscolul afectează de asemenea alimentarea cu energie electrică a oraşelor şi satelor. Joi erau afectate 480 de localităţi, potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor.

O altă veste proastă este că după ce se termină perioada de viscol ar putea urma una de ger, anunţă meteorologii.