
Social
The Economist: Şanse reduse pentru o vară glorioasă la Bucureşti
"Acum este iarna nemulțumirii noastre - Suckerspeare", scrie pe un banner în Piața Universității din București, aceeași în care protestatarii anticomuniști au fost bătuți și uciși la începutul anilor 1990 în timpul confruntărilor cu minerii controlați de Guvern. Acum cererile sunt mult mai diverse: nu exploatării gazelor de șist și a minereurilor de aur cu cianuri, da revenirii la monarhie, la pensii la mai mari, la taxe mai mici și mai multe piste pentru biciclete.
Alții le cer pur și simplu politicienilor să îi respecte. Iar după două săptămâni de proteste, se pare că politicienii au început să asculte sau cel puțin să găsească țapi ispășitori, scrie publicația britanică, referindu-se la demiterea ministrului de Externe Teodor Baconschi și la demisia lui Iulia Urban, care au insultat protestatarii.
Miercuri, președintele Traian Băsescu a rupt în cele din urmă tăcerea cu un discurs televizat, în care a recunoscut că s-a produs o "ruptură" între el și o parte din populație. El a afirmat că austeritatea a fost necesară pentru a restabili sănătatea economică a României și s-a plâns că este "nedrept" să fie numit "dictator", așa cum au făcut unii protestatari.
Între timp, opoziția încearcă să obțină capital de pe urma mișcării de protest, organizând demonstrații în paralel. Dar preluarea puterii de către un Guvern de centru-stânga la sfârșitul anului este improbabil să salveze românii de la alte măsuri de austeritate, continuă The Economist. Țara a contractat un alt împrumut de cinci miliarde de dolari de la FMI, în afară de pachetul de 27 de miliarde convenit în 2009 cu UE și FMI. Având în vedere că perspectiva de creștere este redusă în toată regiunea pe fondul crizei din zona euro, "iarna nemulțumirii din România are puține șanse să se transforme într-o vară glorioasă", conchide publicația britanică.